Nyheter| Italiens inrikesminister vill sterilisera romska kvinnor och adoptera bort barnen.

pixabay

UTRIKES|  Italiens inrikesminister, Matteo Salvini, har uttalat sig positivt om att sterilisera romska kvinnor. Salvinis uttalande oroar inte bara landets romska befolkning utan även Europas romska befolkning med sitt uttalande. Det är lätt att dra paralleller till den nazistiska tiden i Europa.

Upprinnelsen till det hela är den romska kvinna från Bosnien som försökte stjäla pengar ur en äldre kinesisk turists fickor i Rom. Den vid tillfället gravida kvinnan greps ombord på en buss och dömdes senare till 25 års fängelse. Italienska medier har rapporterat om domen, något som gjorde att Italiens inrikesminister uttalat sig på Facebook där han kritiserar domen, menar att man även borde omhänderta barnen så de kan adopteras bort dem till ”respektabla familjer”. Efter det uttalandet öppnar han även dörren för tvångssterilisering.

Den här jävla tjuven borde sitta i fängelse i 30 år, borde göras så att hon inte kan få fler barn, och hennes stackars barn bör ges upp för adoption till respektabla familjer. Punkt. skriver Matteo Salvini på Facebook enligt Aktuellt Fokus

“Diktatorisk uttalande”, universitetsprofessorn och musikern Santino Spinelli med romskt ursprung, jämför Matteo Salvinis uttalande med hur det ser ut i diktatoriska regimer. I en intervju med IlManifesto.it undrar Spinelli varför nationella och internationella institutioner inte reagerar och ingriper.

Det språk som antagits av ministern är bättre anpassat till en diktatorisk regim än till ett demokratiskt system där rättsstatsprincipen är i kraft. Att höra sådana ord är hemskt, för att sterilisering praktiserades av nazisterna. Det är en sak att straffa de som begår brott enligt strafflagen, och en helt annan sak att lägga till ett överskottstraff bara för att förövaren är romsk. För bara 15 år sedan skulle sådana uttalanden ha lett till hans omedelbara avgång från sina poster. Idag skapar vi ett farligt klimat, och denna drift måste stoppas snabbt. Varför ingriper inte de nationella och internationella institutionerna? Tystnad betyder samverkan, säger Spinelli.

Tidigare har Salvini lagt fram förslag om att genomföra folkräkning av romerna, ett förlag som han senare tog tillbaka efter kritik.  

Påven har tidigare bett romerna om ursäkt för hur katolska kyrkan har behandlat minoritet. Läs DIKKOs reportage om att Påven ber romer om ursäkt i katolska kyrkans namn

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu