Ytterligare 5 000 skånska gymnasieungdomar får möjlighet att besöka Auschwitz-utställning

Den 26 maj öppnar den prisbelönta vandringsutställningen ”Auschwitz. Not long ago. Not far away” på Malmömässan. 35 000 biljetter är redan sålda.  Besökare väntas från hela Europa när utställningen kommer till Malmö under sin världsomspännande turné. 

Utställningen, som hittills lockat över en miljon besökare i bland annat Madrid och New York, gör sitt enda skandinaviska stopp i Malmö.

Vi får aldrig glömma förintelsens fasor. Så många unga som möjligt bör ges möjlighet att besöka utställningen. Därför står Region Skåne, tillsammans med Malmö stad, för biljettkostnaden för 20 000 ungdomar, säger Carl Johan Sonesson, regionstyrelsens ordförande i Region Skåne.

Medvetet arbete att få utställningen till Malmö

Att just Malmö står värd för utställningen är resultat av ett målmedvetet arbete från Region Skånes evenemangsbolag Event in Skåne och Malmö stad. Sedan tidigare har Region Skåne tillsammans med Malmö stad möjliggjort att 15 000 ungdomar från årskurs åtta och nio får besöka utställningen kostnadsfritt. Nu har Region Skåne beslutat att ytterligare 5 000 ungdomar från årskurs två i gymnasiet även får ta del av erbjudandet. Dessutom erbjuds fria resor med Skånetrafiken till utställningen. Fria resor gäller för elever som reser till Malmö.

Vi ser den fria resan till arrangemanget som ett bidrag till ungdomarna. Förintelsen är en viktig historia att ta del av, säger Maria Nyman, trafikdirektör vid Skånetrafiken.

Utbildningsprogram, föreläsningar och samtal

”Auschwitz. Not long ago. Not far away” öppnar för allmänheten på Malmömässan den 26 maj 2022. Utställningen består av över 700 originalföremål från Auschwitz-Birkenau Memorial Museum i Polen, samt från ett 20-tal museum och institutioner över hela världen. Många av föremålen har aldrig tidigare visats för allmänheten.

Flera utbildningsprogram, föreläsningar, samtal och aktiviteter planeras under utställningsperioden i Malmö. Överlevare och experter kommer att medverka och förmedla minnen och perspektiv – allt för att främja förståelse och hågkomst av Förintelsen.

Forum för Levande Historia agerar utbildnings- och pedagogisk partner i projektet.


Fakta “Auschwitz. Not long ago. Not far away”

  • Utställningen har skapats av det spanska företaget Musealia tillsammans med en expertpanel av historiker och kuratorer, bland annat från Auschwitz Museum Research Center.
  • Utställningen sträcker sig över en yta på närmare 2 000 kvadratmeter och omfattar över 700 originalföremål från över 20 institutioner, museer och privata samlare från hela världen. Här finns också audiovisuellt material som aldrig tidigare har visats.
  • I utställningen visas delar av de ursprungliga barackerna från Auschwitz III-Monowitz, en originaltågvagn av den modell som användes för att transportera soldater, krigsfångar och deporterade judar till getton och förintelseläger. Här finns också föremål från själva lägret, till exempel stolpar från staketet i Auschwitz och många personliga föremål från lägrets offer.
  • Föremålen berättar historien om Auschwitz och representerar de olika grupperna av offer: judar, polacker, sinti, romer, sovjetiska krigsfångar och andra.
  • Utställningens mål är att besökare på egen hand ska se och reflektera över hur en sådan plats kunde växa fram och fungerar som en allmängiltig varning för de faror som hat och intolerans för med sig.

Ytterligare 5 000 skånska gymnasieungdomar får möjlighet att besöka Auschwitz-utställning | Event in Skåne (eventinskane.com)

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS