Ny ljudvandring lyfter resandes historia i Stockholm

Foto Per Bolkert

Stadsmuseet i Stockholm lanserar den 22 maj en nyproducerad ljudvandring om resandes historia i Stockholm. Resande ingår i den nationella minoriteten romer, som i århundraden levt och verkat i huvudstaden.

Källa: TT
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedInTikTok och Instagram

När: Lansering 22 maj

Var: Tillgänglig digitalt och via http://historiskavandringar.stockholm.se

Kostnadsfritt

I ljudvandringen får du möta resande i Stockholm verksamma som bland annat soldater, porslinsförare, lumpsamlare och hovvallackare och höra om svensk romanis avtryck på Stockholmsslangen. I Stockholm som maktens centrum finns också historier om statligt förtryck och tvångsåtgärder mot resandegruppen.

– Resandes dokumenterade närvaro i Stockholm sträcker sig tillbaka till 1500-talet. Ändå är det för många en okänd del av stadens historia, som till delar också är både oberättad och oskriven. Stadsmuseet har i uppdrag att förmedla hela Stockholms historia. Med den här vandringen vill vi göra plats för den romska minoriteten resandes historia i staden. Vi tror att många kommer att upptäcka nya spår, berättelser och erfarenheter ur vårt gemensamma förflutna – och kanske bli nyfikna på att lära sig mer, säger Rebecka Lennartsson, forskningschef vid Stadsmuseet i Stockholm.

Manusförfattare till ljudvandringen är Sebastian Casinge som under många år arbetat med att utforska och lyfta fram resandes historia ur arkiven, bland annat vid Hälsinglands museum och Dalarnas museum. Casinge är aktiv i Frantzwagner Sällskapet, som arbetar med resandes kulturarv.

– Förutom att minoriteten resande osynliggjorts har platser, företeelser och skeenden förlorat en dimension av sin historia, blivit fattigare. Det sägs att ingenting är så obehagligt som att hängas i tysthet, något som ofta varit de resandes lott. Denna vandring är ett försök att ändra på det: skriva in de resande som en självklar del av Stockholms mångfacetterade historia, säger Casinge.

Inläsare av ljudvandringen är skådespelaren Lindy Larsson, mottagare av Stockholm stads hederspris för scenkonst 2023. Larsson ligger bakom den prisade föreställningen Tschandala/Tattaren som ger personlig röst åt resandes historia, utanförskap och frigörelse. Han berättar:

– Min identitet som resande är nästan uteslutande rotad i familjen och släkten, och särskilt min mammas berättelser; vi brukade åka omkring i bilen på sommarkvällarna på de små krokiga skogsvägar i Småland där jag växte upp och mamma satt i framsätet och berättade vår familjs mytologi samtidigt som hon pekade ut platserna där vi resande passerat på vår väg i det förflutna. Jag tänker att en stadsvandring kan vara som de där magiska kvällarna i vår gamla Volvo Amazon. När jag läste in berättelserna till denna stadsvandring blev jag djupt berörd av människoödena som vi får möta och känner en stolthet över att vara en del av denna historia, berättar Lindy Larsson.

Ljudvandringen rör sig genom Gamla stan, Helgeandsholmen och Riddarholmen och är tillgänglig från den 22 maj via http://historiskavandringar.stockholm.se. Ta med en fulladdad mobil och hörlurar, och upptäck en nyckel till stadens historia – i berättelser, bilder och musik.

Projektet är finansierat av länsstyrelsen i Stockholm genom statsbidrag för att främja romsk inkludering.

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS