​Pandemin stoppar inte firandet av Rocka sockorna!

Idag rockar vi sockorna igen. Vi rockar för att fira Världsdagen för Downs syndrom, vi rockar för att hylla olikheter och för att visa hur personer med Downs syndrom berikar vårt samhälle – så länge de inte begränsas.

Begränsningar finns det dessvärre gott om. Redan innan pandemin såg vi hur insatser och stöd minskade eller helt drogs in och den valfrihet som många tar för givet gäller sällan personer med Downs syndrom när det gäller skola, fritidsintressen, boende eller arbete.

”Det senaste året har Svenska Downföreningen arbetat aktivt för att synliggöra de behov och risker som pandemin fört med sig och där personer med Downs syndrom ofta glömts bort. Vi har ett växande antal viktiga frågor att lösa och vi måste göra det tillsammans – 364 dagar om året. Men den 21/3, ska vi fira och belysa hur personer med Downs syndrom berikar vårt samhälle”, säger föreningens ordförande Veronica Magnusson-Hallberg.

I år firas Rocka sockorna med ett digitalt event från Världskulturmuseet i Göteborg med start kl. 10.30. Ida Johansson från Glada Hudikteater och känd från filmen Catwalk är programledare och vi bjuds på musikuppträdanden av bl.a. Boris René, Amanda Andréas, Simon Ljungman och Emil Jensen. Dessutom blir det många härliga hälsningar från kändisar som uppmärksammar dagen. Eventet sänds på Svenska Downföreningens Youtube-kanal och ligger uppe även efter eventet så att man kan titta i efterhand.

I sociala medier sprids filmen ”Underbar” där personer med Downs syndrom lyfter fram sina förmågor, styrkor och intressen. 

Pressmeddelandet avslutas med att uppmana till att sprida budskapet; så länge begränsningarna för personer med Downs syndrom finns kvar uppmanar vi alla att Rocka sockorna och sprida budskapet ”Berika. Inte begränsa”!

Om Rocka Sockorna

I december 2011 förklarade generalförsamlingen i Förenta Nationerna den 21 mars som World Down Syndrome day. Initiativet ”Rock Your Socks” kommer ursprungligen från USA, men drivs internationellt av Down Syndrome International (DSi) och heter då “Lots of Socks”. I Sverige har vi rockat sockorna i flera år, men genombrottet på sociala medier kom 2014 efter att Svenska Downföreningen initierat kampanjen “Rocka dina sockar”. Året efter, 2015, uppmuntrade 10-åriga Nathea Anemyr, som har en syster med Downs syndrom, Sveriges skolor och arbetsplatser att rocka sockorna via Facebook och resten är, som det heter, historia. Varför rockar vi sockorna just den 21/3? Jo, eftersom Downs syndrom innebär att man har 3 exemplar av kromosom nr 21 och för att kromosomer ser ut som små kryss, precis som sockor som paras ihop med hälarna mot varandra. Att rocka sockorna innebär alltså att vi alla ”rockar våra kromosomer”.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS