Alla dessa sömnlösa nätter

pxhere

Har du någonsin legat och vridit dig i sängen utan att kunna sova? Trots att det varit tyst, mörkt och du sett fram emot att gå och lägga dig? Välkommen till min värld. Sömnbrist hör till min vardag och jag tänkte att jag skulle skriva lite om det.

I år har jag trots allt levt med sömnbrist i 34 år. Eller jag tror det. Jag minns inte särskilt mycket från min barndom. Hur sov jag då? Kanske sov jag dåligt. Kanske sov jag bättre än jag gör nu. Jag vet inte.

Att ha sömnsvårigheter kan variera. Det innebära inte att någon är helt utan sömn. Jag har svårt att somna in. Jag ligger där och vrider mig. Eller så kanske jag somnar på en gång och vaknar tre eller fyra timmar senare och kan inte somna om. Eller så vaknar jag en eller två timmar innan väckarklockan ska ringa och jag kan inte somna om.

Jag är också rätt känslig för ljud och ljus. Jag föredrar att ha helt mörkt i rummet jag ska sova. Finns det en minsta glipa ljus blir det väldigt svårt att somna. Ljud kan också förstöra alla försök att somna. Eller så kan de väcka mig från min sömn. Men alla störs väl av ljud? Jo, men jag kommer att berätta längre fram exakt vad jag menar.

Problemet med ljus som stör är precis som ljuden lite svåra att fånga in. Jag kan sova i ett helt upplyst rum, men när det är små ljusglimtar från dörrspringan eller diodlampor som lyser irriterar det mig ännu mer. Det betyder också att jag har svårare att sova länge på sommarhalvåret än på vinterhalvåret. Högsommar och åtta timmars sömn? Glöm det!

Även ljud kan också variera hur det stör mig. Jag har trots allt använt mig av musik som hjälp vid att somna. Ibland tar jag mig en tupplur eller två på min soffa med musik i öronen. Men det är ljud som jag själv valt att jag ska höra. Jag har ett starkt minne av att jag vaknade om natten som liten av en moped som gasade på längs med landsvägen ett stenkast bort. Av någon anledning var det oftast samma tid om natten som mopeden gasade förbi. Nu kan det vara ljud från kyl och frys, kanske någon som går i trappuppgången, smäller i porten, låser upp dörren till sin egen lägenhet.

Så, vad kan man göra för att stilla sina sömnbesvär? Det finns flera saker som gör det möjligt att enklare nå John blund, men jag har bara provat några stycken. En del är inte heller särskilt bra för hälsan i det långa loppet. Jag tänker främst på hur bra jag sovit efter att ha druckit alkohol. Ibland är man till och med borta i sinnet innan man somnar. Effektivt och bra, men inget jag använder mig av längre. Jag försöker att hålla mig borta från alkohol.

Den bästa sömnen jag haft hittills i mitt liv var när jag gick på anti-depressiva. Visserligen används de inte för att få bukt med sömnproblem men de gjorde att jag somnade in fortare och sov längre. En biverkning var enligt förpackningen att jag skulle få väldigt starka och intensiva drömmar. Tänk! Att få drömma! Lever du med sömnbrist är det en stor sak att drömma. De kommer inte till dig var natt och en dag kanske jag skriver om de få drömmar jag kommer ihåg. Nu är behandlingen med anti-depressiva slut så det finns inte mycket anledning att ta dem. Förutom att kunna sova då.

I andra sammanhang har jag tagit till tobaksvaror för att somna in. Inte snus. Inte cigaretter. Främst pipa eller cigarr. Kanske är det mer att jag sitter ner och kan fokusera på ingenting särskilt som gör att jag blir sömnig. En psykiater blev förvånad över att jag berättade att tobak hjälpte mig med sömnen. Jag kanske misstog den egentliga orsaken till att jag lättare kunde somna in.

Men, kanske du tänker, borde du inte försöka att träna regelbundet så att du blir trött? Eller kanske pröva att meditera eller göra avslappningsövningar innan du går och lägger dig? Jo, det har jag provat. Det hjälper med insomningen, men om jag vaknar klockan 01:00 på morgonen utan någon trötthet i kroppen så hjälper det inte att jag varvat ner sex eller sju timmar innan. Ja, jag har inte bara problem med att somna in.

Som det är nu kan jag ta till melatonin som jag har på recept. Jag träffar på människor som säger att jag inte borde ta melatonin för kroppen kan bli beroende av det och då blir det svårare att sova. Men vad tycker de att jag ska göra? Jag tillhör inte de där människorna som kan sova varsomhelst och närsomhelst. Det låter väldigt lyxigt att kunna sova när som helst. Men där är jag alltså inte. Jag tror inte heller att det kommer att hända.

Här sitter jag alltså med en svårighet att sova som gör alla nätter med ostörd sömn till en lyxvara. Jag önskade att jag inte hade de här problemen. Att jag inte behövde använda mig av diverse läkemedel eller andra metoder för att somna in. Jag vill inte ligga i sängen som en blinkfyr. Men nu gör jag det och jag antar att det inte är så mycket att göra annat än att acceptera i nuläget.

Stellan Beckman
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS