Krönika| Kurts tankar om barn och Vit jul

pixabay

Kurt Magnusson har skrivit om sina barndoms jular och DIKKO vill vara med och slå ett slag för en Vit jul till alla barn.

Jag minns en jul på femtiotalet, jag skulle få permis från Skärsbo pojkhem. Jag skulle få åka hem till mor, jag var glad för att få fira jul hos henne och min styvfar. Jag gick och väntade varenda dag i en vecka, så kom dagen och jag skulle få ta bussen från Skärsbo pojkhem, som låg i samhället Hulabäck strax utanför Alingsås, till Borås.

Jag fick byta kläder, så man blev såg ut som vanligt folk sen väntade jag på föreståndaren som skulle ge mig bussbiljetten och lite flitpengar. Satt utanför kontoret på en stol och väntade. Han kom ut och sa till mig att ”i dag har du tur för jag ska till Borås så du får åka med mig”. Sagt och gjort vi åkte i väg. Jag minns inte så mycket av färden, men när vi kom fram till stan så sa han ”jag kör dig ända fram och hälsar på familjen”. Okej sa jag och det var inget konstigt i det.

När vi kom fram gick vi upp för trappan och jag knackade på, när vi hörde att det var ett jäkla sorl och höga röster. Jag fick knacka hårdare innan dörren flyger upp och en gubbe som jag inte kände öppnade samtidigt som han ropade ”vad vill ni”?

Jag såg att morsan hajade till i sitt rus och hur styvfadern tog tag i den andre samtidigt som han sa något. De som var där inne var bra fulla men de stack iväg. Givetvis sa föreståndaren att här kan du inte stanna i denna röran. Morsan försökte förklara varför dom hade fest. Fast det var ofta fest eller ett av deras fylleslag.

Morsan var ju alkoholist eller vad man sa periodare, även hennes man var det. I vilket fall som helst så kanske föreståndaren tyckte synd om mig eller så hade han inte räknat att köra mig tillbaka. Han hade väl annat att göra, det var ju jul. Han sa till mig ”hjälp din mor att städa så det blir jul även här” och lät mig stanna som det var bestämt. Morsan stängde dörren och efter en stund så sa hon vi måste ner till stan och leta efter gubbarna.

Julen blev aldrig bra hos mor, året där efter var jag med dom igen. Men det var aldrig något jag såg framemot. Tänker på hur många gånger barn far illa för spritens skull. Nu är det ju snart jul igen och de flesta familjer ser fram mot julen med stora förväntningar. Det ska handlas julmat och glöm inte bolaget.

När julafton är kommen tar vi ett glas och vid femtiden är det fullt liv. Barnen är på sina rum och så är den julen slut.

Kurt Magnusson
kurt@dikko.nu


Vi på redaktionen anser att alla barn har rätt till en Vit jul, utan gap och skrik och oro för vuxna som dricker. För när samhällets ljus stänger ned och det bara är gatljusen som lyser upp gatan och när värmen från fritidsgården, skola, dagis och fritids inte längre är tillgänglig för alla har gått hem på julledighet – det är då barnen med föräldrar som tar droger inte har någonstans att ta vägen.

Så för barnens skull, gör julen till barnens högtid där gemenskapens värme omsluter barnet utan alkohol och droger.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


VIT JUL

VIT JUL, VARJE ÅR MELLAN 1/12 – 15/1

Kampanjen Vit jul har två huvudsakliga syften: att fler vuxna ska avstå alkohol och andra droger under julafton, juldagen och annandag jul, samt att erbjuda verksamhet för unga som behöver komma hemifrån en stund under helgen.

Om man vill engagera sig i kampanjen kan man t ex skriva under på att man själv avstår alkohol och andra droger de tre dagarna, prata om Vit jul med familj och vänner, sprida information om kampanjen via sina sociala kanaler, tillsammans med distrikt eller förening samla in namnunderskrifter, vara arrangör eller ledare vid aktiviteter som ordnas lokalt. Under kampanjen kan man också skänka en gåva.

De aktiviteter som genomförs lokalt varierar mycket. Några exempel: besök på badhus, utflykter, pulkaåkning, träffas i föreningslokalen för pyssel, filmvisning, spel, lekar eller pepparkaksbak. Ofta ingår fika eller annan förtäring.
För många barn och unga är det fantastiskt att bara kunna hänga med kompisar i en lokal med nyktra vuxna.

Vit jul har en egen kampanjsida www.vitjul.se  som uppdateras och är aktiv under kampanjperioden i december.

Kampanjen genomförs tillsammans med övriga förbund inom rörelsen. Information till medlemmar om årets kampanj finns i rutan nedan.