Almedalen: En svart dag för vår demokrati när en offentlig person mördas

Foto Linda Lundqvist

Almedalen befinner sig återigen i centrum för rasistiska uttryck och det det meningslösa våldet. Ing-Marie Wieselgren, 64 år, avled i knivdådet i Visby . Hon var läkare och arbetade som psykiatrisamordnare för SKR, Sveriges kommuner och regioner.

”Allas våra tankar är hos Ing-Maries familj och anhöriga i denna mycket svåra stund”, skriver SKR:s ställföreträdande ordförande Carola Gunnarsson.

Tankar för dagen: Ing-Marie Wieselgren – När jag inte orkar så orkar du. När du förtvivlar hoppas jag för dig också.

Många av besökarna i Almedalen är människor som tar ställning för människors lika värde med rätt att uttrycka sig på det sätt som passar dem vare sig de är homosexuella, tillhör minoriteter, är mot rasism, eller tillhör ett parti. Almedalen är en symbol för vår demokrati och ska vara ett demokratiskt forum, en folkfest, där samtalen, debatterna, talen och uttrycken ska få utrymme. I år precis som tidigare år fanns det faktorer som gjorde att festen kom av sig.

Insatser mot rasism, liknande former av fientlighet och hatbrott

I år, 2022, stal rasister, återigen, utrymmet och uppmärksamheten, den här gången för en person som tar rampljuset från budskapet i Almedalen och begår ett fruktansvärt dåd. Det är en svart dag för vår demokrati när en av symbolerna för vårt öppna demokratiska samhälle är inblandat i ett våldsdåd och en person får sätta livet till. Om vi ska kunna ha öppna demokratiska platser där samtal och möten kan skapa förändring så måste vi nog fundera på hur det ska se ut för att trygga de personer som ska delta.

2019 Almedalen och demokratin. Hur vill vi ha det?

Knivattacken inträffade mitt på dagen vid Donners plats i centrala Visby, ett torg som är välbesökt under politikerveckan. Flera av de som bevittnade dådet rusade fram och gjorde hjärt-lungräddning. Gärningsmannen kunde gripas av polis i närheten av brottsplatsen efter ett ingripande från en åskådare som stoppade mannens framfart.

Det är med stor sorg vi återigen kan konstatera att vår demokrati är under attack. För alla bör kunna röra sig fritt i ett demokratiskt samhälle. Även de som är så kallat ”offentliga personer” bör kunna röra sig fritt. För mig för det som händer nu tankar tillbaka till Olof Palme och Anna Lindh, och man kan fundera på om dådet hade politiska förtecken.

Enligt Expo har mannen, som utförde knivdådet, under flera år varit aktiv i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Han ska under 2015 ha tecknade ett stödmedlemskap i NMR och skrev artiklar på organisationens hemsida, bland annat en förintelseförnekande text. Och på en presskonferens säger polisen att man inte utesluter ett politiskt motiv.

2019 ​Amnesty i Almedalen – 4 juli handlar det om antiziganism

Vi vill alla ha ett samhälle som är öppet och fritt för människor. Ingen vill ha tillbaka den tid när människor behövde dölja sin identitet i rädsla för rasistiska strömningar. Jag och många med mig vill ha ett samhälle där minoriteter och andra normbrytande organisationer tillsammans med civilsamhällets organisationer och politiker ska kunna mötas i samtal utan att behöva välja sina ord eller gömma sin identitet i rädsla för konsekvenserna.  

Vi behöver alla aktivt ta ställning för mänskliga rättigheter, jämställdhet och ett öppet demokratiskt samhälle. Men vi behöver också aktivt ta ställning mot rasism, antiziganism och krafter som motarbetar mänskliga rättigheter.

Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu
Blogg: Essentiellt


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS