Barbi Jakowicz lagade mat i Go ’kväll

För någon vecka sedan deltog kocken och kostrådgivaren Barbi Jakowicz i Go ’kväll. Barbi Jakowicz lagade mat för svenska folket, något som har gjort flera gånger. Barbi Jakowicz lagar nämligen romsk mat tillsammans med olika kockar i programmet Kiravas – Vi lagar mat där hon också är programledare. Du ser henne även laga läckerheter i Möte med… (romani chib).

Pia Herrera från Go ’kväll besökte Barbi Jakowicz som bjöd på romsk mat i sitt hem och svarade på frågor.

Vi var nog många som bänkade oss för att se vilken mat hon skulle servera. Vi inom minoriteten är alltid lika glada när personer som är Romer uppmärksammas och får ta plats i det allmänna utbudet. Men en del av frågorna väckte funderingar. Vi på redaktionen har gått igenom en del av de många program som sänts för att se om de frågor man ställde är vanligt förekommande frågor.

Till exempel fick Barbi frågan: Finns det något som heter ”romsk mat”?
En vinkling på frågan som gör att många har reagerat och undrat varför man ifrågasätter det finns romsk mat, när hon dessutom var inbjuden för att laga romsk mat. Resande/Romer har funnits i över 500 år i Sverige, förmodligen ännu längre. Minoriteten Romer består av fem olika grupper som har sitt ursprung i Indien. Vår matkultur kan se olika ut, men då vi genom alla år har överlevt genom att äta så finns det självklart romsk mat. Den kan däremot se olika ut beroende på vilken av grupperna man tillhör eller vilket land man kommer från.

Barbi gör under programmet en soppa på kyckling. Man tar lite vad man har hemma och gör en soppa med klimp.

Sen fick Barbi den fullständigt omöjliga frågan: Hur är ni romer?
Frågan är en teknisk omöjlighet att besvara, oavsett vilken folkgrupp man tillhör. Inom minoriteten Resande/Romer finns som tidigare nämnts i fem huvudgrupper och flera hundratusen olika individer som kommer från en massa olika länder. Att generalisera är svårt, för att inte säga omöjligt. Det är som att be någon berätta ”hur är ni homosexuella”?

Människor har ingen kunskap säger Barbi… Vi är som alla andra, vi är ingen homogen grupp.

En annan fråga var: Vad kan skilja er åt? med syftning på de olika romska grupperna.
Barbi är med i programmet som kock och som kock har man koll på mat. Att svara på frågan om vad som skiljer grupperna åt kräver att man är ytterst insatt i för kunna göra en korrekt beskrivning. Att hon ska behöva känna att hon är representant för alla Resande/Romer när hon ska prata om mat är att kräva väl mycket av henne.

Det sorgliga med det här i mina ögon är den distans till ”det Romska” som finns inbyggd i hela frågeställningen och perspektivet, menar Lawen Mohtadi författare och journalist efter hon sett programmet. Det är i det avståndet som Romer återigen blir något främmande, okänt och exotiskt. Detta känns igen från tidigare generationers erfarenheter. Och det är ur detta som alienation skapas. Man kan invända: men är det inte bra att folk är nyfikna på romsk kultur, är det inte bra att dom ställer såna frågor? Mycket har hänt vad gäller kunskapen om romer i Sverige de senaste 50 åren. Det är inte mycket begärt att det ska få synas och ta plats – utan den exotifierande distansen – i populärkulturen.

Man kan undra varför främlingsperspektivet hela tiden kommer in och varför får inte den Romska kulturen vara en naturlig del av Sverige, något avdramatiserat och något självklart, avslutar Lawen Mohtadi.

Barbi Jakowicz gör en fantastiskt insats i program och en fantastisk soppa som finns hög igenkänningsfaktor på. Hon svarade på de möjliga och omöjliga frågorna på ett klokt, balanserat och bra sätt.

Vi får hoppas på fler tv program om och med Resande/Romer i framtiden så kanske vi blir ett mer naturligt inslag i mediabilden och slipper bli betraktade som något väsensskilt.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS