Kläderna talar om mig och min kultur

Zita Moldovan och Mihaela Drăgan.

DIKKO fick efter ett tips från det musikaliska geniet Lindy Larsson upp ögonen för det romska designermärket Loly. Vi kunde inte nöja oss med att beställa kläder, utan blev nyfikna på designern, så vi kontaktade henne för att ställa lite frågor, om vem hon är, och om hennes fantastiska kläder.

Lindy & Bon Bon Band: Det är omöjligt att inte bli förälskad, förtrollad, förförd och förtappad

Jag heter Zita Moldovan, och jag är i grunden skådespelerska. Jag är 42 år gammal. Kläderna jag gör talar om mig, om min kultur och historia. Jag valde att göra kläderna på det sätt jag gör för att jag kan bryta stereotyper och klichéer om romer. Jag är TV-presentatör på en 15-årig romsk show i Rumänien. Showen heter ”From the Life of the Roma” och sänds på rumänsk tv. År 2015 grundade jag tillsammans med skådespelerskan Mihaela Dragan den första oberoende feministiska romska teatern i Rumänien som heter Giuvlipen. För mig är klädkollektionerna jag gör en form av konstnärligt uttryck. Jag omtolkar romernas traditionella kläder i en modern och aktuell form. Vi måste uttrycka romsk kultur konstnärligt och genom mode. Många stora modehus har lånat och använt romska symboler utan att tala om vår kultur och utan att ta ställning till rasism, diskriminering eller kulturell appropriering. Många gånger har Loly-design kopierats av andra designers och det får mig att gå längre eftersom jag inser att det jag gör spelar roll.

Foto Linda Lundqvist

Jag tycker att det är viktigt att prata så mycket som möjligt om romsk identitet om romsk kultur och historia. Jag tycker också att vi ska prata om det romska motstånd som har varit och fortfarande är närvarande.

privat bild

Jag inga lager av kläder. Alla produkter görs på beställning. Det går därför bra att skicka mått, så syr jag efter önskemål. Men drömmen är att jag kunde ha ett stort lager av kläder och en internationell representation av Lolys produkter. Men det viktigaste för mig är att jag gör kläder som människor trivs i, och känner en stolthet att bära.

Kärlek, styrka och motstånd!
Zita Moldovan
Loly by Zita Moldovan
Instagram zita.moldovan

Linda Lundqvist 
linda@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS