Bibliotekarie med fokus på de nationella minoriteterna och deras språk

Botkyrka kommun, Kultur- och fritidsförvaltningen: Vill du ha meningsfulla arbetsuppgifter som gör skillnad i människors liv? Välkommen till kommunen som är långt ifrån lagom!

DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedIn och Instagram

Logga in och sök jobbet

Botkyrka kommun är den sjätte största kommunen i Stockholms län och består av kommundelarna Alby, Fittja, Hallunda, Norsborg, Tullinge, Tumba, Vårsta och Grödinge. Botkyrka kommun har cirka 95 000 invånare och drygt 6 400 medarbetare.

Kultur- och fritidsförvaltningen gör Botkyrka friskare, starkare och mer kreativt! Vi ser till att det finns ett rikt kultur- och idrottsliv med många olika fritidsaktiviteter att välja på i kommunen. Vi bidrar till levande och trygga livsmiljöer och gör det möjligt för Botkyrkabor att utveckla sina intressen. Med en meningsfull fritid mår människor bättre vilket stärker folkhälsan. Med drygt 200 medarbetare ansvarar vi för bibliotek, bad, kulturskola, konsthall, öppen fritidsverksamhet, idrottsanläggningar och folkhälsoparker.

Verksamhetsområdet Konst och bibliotek består av Botkyrka konsthall och Bibliotek Botkyrka som utgörs av sex bibliotek, alla formade i samspel med sina närområden och med invånaren som medaktör.
Bibliotek Botkyrkas vision är att biblioteken ska vara en motor i arbetet med lokal demokratiutveckling, mänskliga rättigheter och interkulturalitet.
Biblioteksverksamheten ska verka för ett långsiktigt hållbart samhälle genom att bidra till att minska ojämlikhet och möjlighetsskillnader. Biblioteken skapar litterära, kulturella och interkulturella möten, bidrar till höjd kunskapsnivå och verkar för ökad folkhälsa.

Tjänsten och arbetsuppgifterna

Är du vår nya bibliotekarie med ansvar för de nationella minoritetsspråken?
Rollen innefattar ansvar för både bestånd och verksamhet för målgrupperna där den finska målgruppen är störst i kommunen. Inköp, gallring och depositioner av både barn- och vuxenmedier ingår i arbetsuppgifterna liksom att anordna aktiviteter och verksamhet på nationella minoritetsspråk, eller som berör de nationella minoriteterna. Botkyrka är finskt förvaltningsområde och du kommer att vara bibliotekens representant i kommunens samrådsgrupp.

Du arbetar nätverkande genom att knyta civilsamhället och andra aktörer med nationella minoriteter i fokus, till bibliotekens verksamheter. I nära samarbete med programansvariga bibliotekarier på de olika biblioteken i hela kommunen, utvecklar du programverksamheten genom att skapa relevanta program som rör litterära och språkliga såväl som kulturella aspekter av nationella minoriteters erfarenheter. Som bibliotekarie med ansvar för målgruppen de nationella minoriteterna och deras språk har du ett uppdrag att vara en resurs för samtliga bibliotek i kommunen, och för att skapa strukturer så att målgruppen uppmärksammas och synliggörs i den utåtriktade verksamheten för såväl vuxna som för barn.

Utöver dina ansvarsområden innefattar tjänsten även sedvanligt schemalagt biblioteksarbete i biblioteket och att tillsammans med arbetskamraterna arbeta för biblioteket som helhet. Du tillhör Tullinge, Tumba, Vårsta biblioteksenhet med totalt 22 medarbetare. Tumba bibliotek är din dagliga arbetsplats, men du arbetar även vid behov på de övriga biblioteken.

Du som söker till oss

Du har akademisk utbildning inom biblioteks- och informationsvetenskap eller annan utbildning som vi bedömer likvärdig. Du planerar, organiserar och prioriterar arbetet på ett effektivt sätt. Sätter upp och håller tidsramar. Vi vill att du har erfarenhet av och känner engagemang för att verka i en interkulturell miljö. Du har medborgarens fokus och låter det vara vägledande i ditt arbete. Som ansvarig för programverksamheten ser vi att du har ett stort intresse och engagemang för målgruppen och har erfarenhet av aktivt nätverksarbete. Du delar vår bibliotekssyn och idén om ett vidgat textbegrepp och kommer med idéer och nya angreppssätt i arbetsrelaterade frågor. Du har ett nytänkande som kan omsättas i praktiken och leder till resultat.

Meriterande är om du har erfarenhet från att ha arbetat inom folkbibliotek, och har språkkunskaper i finska eller något av de övriga minoritetsspråken. Du är strukturerad och kreativ och van att lägga upp ditt arbete självständigt. Du ser relationer i sitt rätta perspektiv, skiljer på det personliga och professionella. För att arbetar bra med andra människor relaterar du till dem på ett lyhört och smidigt sätt, värdesätter olikheter och förstår hur bakgrund, kultur och grupptillhörighet påverkar en själv och andra. För tjänster på Kultur- och fritidsförvaltningen i Botkyrka kommun kommer du som blivande medarbetare att genomgå en bakgrundskontroll.

Om oss

Botkyrka är en kommun full av kontraster där storstadens förortsmiljö möter landsbygdens skogar, ängar, sjöar och havskust. Här talas över 100 språk, här bor och arbetar människor med bakgrund från hela världen. Vi erbjuder en inspirerande arbetsplats full av möjligheter där vi tillsammans skapar de bästa förutsättningarna för en hållbar framtid. Vi har goda och trygga arbetsvillkor med kollektivavtal och flera förmåner för att du ska trivas och utvecklas på jobbet. Läs mer här: Vårt arbetsgivarerbjudande

Övrig information

För tjänster inom exempelvis vård-skola-omsorg i Botkyrka kommun behöver du som blivande medarbetare visa utdrag ur Polisens belastningsregister.

Vi arbetar med kompetensbaserad rekrytering för att kvalitetssäkra rekryteringsprocessen och därmed motverka diskriminering.

AnställningsformTillsvidareanställning
Anställningens omfattningHeltid
TillträdeTillträde så fort som möjligt
LöneformMånadslön
Antal lediga befattningar1
Sysselsättningsgrad100%
OrtBotkyrka
LänStockholms län
LandSverige
ReferensnummerKFN/2023:00368
KontaktHelena Berhan, 0701870162
Agneta Borgestedt, 0708861075
Publicerat2023-12-28
Sista ansökningsdag2024-01-14

Logga in och sök jobbet

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS