Italien, Salvini vidtar åtgärder för romer och sinti och Sverige tittar på, igen!

Skärmklipp twitter

Det händer mycket i Italien. Men var finns rapporterna i våra svenska tidningar om det som sker? När ska vår svenska regering reagera, fördöma och väcka opinion för att uppmärksamma behandlingen av romer? Det är som att media och regeringen leker kurragömma med varandra under pressarna. För vi ska väl inte vara neutrala en gång till? Andra länder har redan reagerat, rapporterat, protesterat och fördömt. Jag saknar den svenska solidariteten och det svenska engagemanget.

Italiens inrikesminister Matteo Salvini har, som vi på DIKKO tidigare berättat om, skickat ett brev till provinsiella företrädare som begär ”en rapport om förekomsten av romer, Sinti- och Camminantibosättningar” inom deras territorier, han vill ha svaret inom två veckor.   Målet är ”återgång till laglighet”, twittrade Salvini i fredags.                                   

Under tisdagen den 6 juli deklarerades att målet är att få en tydlig redogörelse för hur många olagliga läger det finns på italienska territoriet och var de befinner sig för att ”utarbeta en avvisningsplan”. 

Salvini vill stänga alla ”olagliga” romska läger och skicka tillbaka icke-italienare till sitt ursprungsland. Vilket är mycket märkligt då de flesta läger är lagliga och drivs av staten och icke-statliga organisationer.

Redan förra året tog Carlo Stasolla, ordförande i föreningen Associazione 21 att ”de få romer som lever olagligt i Italien är statslösa medborgare och som sådana kan de inte utvisas.” En folkräkning på etnisk grund är inte tillåtet enligt italiensk lag.

Demokraten Ettore Rosato kallade Salvinis planer ”vulgära och demagogiska”. Manfred Schullian (SVP), varnade för att folkräkning av en minoritet är moraliskt-, historiskt- och politiskt oacceptabelt och ej konstitutionellt riktigt. ”Vi uppmanar Salvini att inte inkräkta på individers rättigheter och frihet”, säger Schullian.

Roma, sinti och caminanti är traditionellt nomadiska etniska grupper som har bott i europeiska länder i årtionden. Enligt Europarådet finns det mellan 120 000 och 180 000 romer, sinti och caminanti i Italien, en av de lägsta koncentrationerna i Europa. Många av dem är fast bosatta och har tillstånd eller förvärvat italienskt medborgarskap. 

Sinti och romer är en minoritet i många europeiska länder. Antalet romer och sintier i Italien uppskattas av Europarådet till mellan 120 000 och 180 000. Ungefär hälften har italienskt medborgarskap, en vanlig bostad och ett jobb.

Stödgruppen Associazione 21 Luglio fördömde regeringens åtgärd och anser att den är ”tydligt diskriminerande mot dessa samhällen”. Omkring 25 000 romer och sintier bor i Italien enligt Associazione 21 Luglio i läger eller tillfälliga skydd. Gruppen anklagar regeringen för att driva ”etniska ghettos” i detta sammanhang.

En rapport från 2017, från Föreningen mot diskriminering, noterade dock att Italien har kallats ”lägerlandet”, eftersom det under de senaste två decennierna varit det mest aktiva landet när det kommer till skapandet av utomhusläger där romska samhällen har ”segregerats på etniska grunder”.

Med det nya rapporteringssystemet tas ytterligare ett steg närmare de registreringar som fanns under 30- och 40– talet.  Salvinis uppmaning om att skicka in rapporterna kommer dessutom dagen efter det att hundratals poliser i kravallutrustning rensat en övergiven skola i utkanten av Rom som ockuperats, i huvudsakligen av migranter, inklusive kvinnor och barn som bott där i flera år. 

Hans tidigare uppmaning till en folkräkning av de nomadiska romerna och sintierna och att driva ut dem som saknar giltigt uppehållstillstånd har blivit allmänt kritiserad eftersom det påminner om de rasbaserade lagar som fanns under Italiens fascistiska regim. Den rapport han nu begär in verkar bara vara ett nytt sätt till den folkräkning han tidigare fått backa på.

Det man nu kan hoppas på är att Europa och världen börjar reagera och protestera mot Matteo Salvinis sätt att behandla romer, sinti och caminantifolk.

Ingen vill ha en upprepning av historien. Men om ingen vill det måste vi som privatpersoner, media, samhälle, föreningar och regering ta ställning mot rasism, nazism, fascism och för mänskliga rättigheter och visa de människor som är utsatt solidaritet. Den som tiger ger sitt tysta samtyckte och den som leker kurragömma är är en fegis. Så låt oss göra om och göra rätt den här gången, Sverige.

Opre Roma

Här finns fler artiklar om Salvinis behandling av resande/romer

Britt-Inger Hedström Lundqvist, bloggen Essentiellt
britt-inger@dikko.nu