Demokratiprojekt: ”Inte glömma inte minnas” på förintelsens minnesdag

Kulturens demokratiprojekt Inte Glömma inte Minnas är inbjudna för att medverka på förintelsens minnesdag i Ludvika den 27 januari.

Källa: mynewsdesk.com
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedIn och Instagram

Den 27 januari är den internationella minnesdagen för förintelsens offer. I Sverige är det en nationell minnesdag sedan 1999 och från 2005 högtidlighållits den som en internationell minnesdag. I Ludvika kommer förintelsen att uppmärksammas genom ett heldagsprogram med temat Ludvika och Dalarna för tolerans och emot extremismUnder dagen kommer bland annat Kulturens Bildningsverksamhets demokratiprojekt Inte glömma inte minnas att presenteras för åhörarna. Projektledare Pia Torstensson och styrelseledamot Lars Farago från Kulturens Bildningsverksamhet, Aakash Budathoki (S), ordförande barn- och utbildningsnämnden i Forshaga och Björn Samuelsson från ABF Värmland möts i ett öppet samtal om projektets bakgrund, dess mottagande och innehåll. Därefter spelas teaterföreställningen Inte Glömma inte Minnas i sin helhet.

Det folkbildningsbaserade demokratiprojektet har under 2023 bland annat turnerat runt på skolor i Värmland, där det primärt visats upp för åttondeklassare. Projektet omfattar en teaterföreställning, ett studiematerial och en film som ger öppningar att samtala om främlingsfientlighet. Utgångspunkten är Eva Thorstenssons bok Inte glömma, inte minnas, som handlar om Flora Gladh som överlevde förintelsen och kom till Deje i Värmland med de Vita Bussarna 1945.

Idag finns inga förintelseöverlevare kvar i Värmland som kan berätta – det är därför än viktigare att Floras historia ges möjlighet att föras vidare. Projektet Inte glömma inte minnas binder även ihop dåtid med nutid genom att också lyfta senare händelser och beröra tendenser i vår samtid – något som gör det än mer aktuellt i dagens samhälle.

Hela programmet i Ludvika den 27 januari, samt mer information om dagen hittar ni på Kulturens hemsida.

Läs mer om projketet här.

Förintelsens minnesdag den 27 januari
Plats: Högbergsskolan (VBU), Bergsgatan 17 i Ludvika

Arrangörer och samverkande: Dalarnas museum, Högbergskyrkan, Ludvika kommun, Kulturens Bildningsverksamhet, Nya Ludvika Tidning (NLT), Rädda Barnen, RF-Sisu Dalarna, Svenska kyrkan Ludvika församling och VBU

redaktionen@dikko.nu

Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS