Demonstration utanför den Tjeckiska ambassaden i Stockholm för Stanislav Tomáš

Foto Esma Veselovski-gudinci

Under gårdagen protesterade Sveriges unga romer i en lugn och solidarisk demonstration för Stanislav Tomáš framför den Tjeckiska ambassaden i Stockholm. De ville visa att även vi i Sverige känner solidaritet med romer ute i Europa och tar avstånd från den antiziganism som stadigt ökar.

Det var en väldigt emotionell protest, vi höll tal och sen marscherade vi till den Tjeckiska ambassaden och det gick bra, berättar Esma Veselovski.

Hon säger också att: vi är några som varit mest involverade i protesten, jag, Samanta och Almir och våra familjer.

Det var under juni månad 2021 som den romska mannen, Stanislav Tomáš, dog liggandes på marken med en polis stående på knä över sig, på ett liknande sätt som George Floyd dog på. Det händer alltså igen, även denna händelse filmas och sprids. Men den här gången är det ett polisingripande av en romsk man som leder till att en person dör. Det finns många likheter mellan de båda händelserna, det protesteras även denna gång, även om protesterna inte är lika omfattande.

Den svenska demonstrationen organiserades och genomfördes av romska aktivister och volontärer som vill stötta romer i kampen mot rasism och antiziganism. De som var på plats för demonstrationen var engagerade unga romska aktivister, de svenska organisationerna för resande/romer och mänskliga rättigheter lyste med sin frånvaro. Däremot så var radion på plats för att rapportera bland annat radio Romano.

Protesterna efter Stanislav Tomash död sker i hela Europa. Demonstranterna ropar ′′ Roma Lives Matter ′′ och ′′ Racism kills ′′. Flera stora organisationer bland annat Amnesty International som kräver en utredning av den klämteknik som användes i Teplice och ERRC (European Roma Rights Centre) har med stöd från tjeckiska människorättsförsvarare, åtagit sig att undersöka alla lagliga alternativ som finns tillgängliga på hemmaplan och på europeisk nivå för att säkerställa att offrens familj får rättvisa, Family of Stanislav Tomas file criminal complaint against czech police with ERRC support.

Läs DIKKOs mer om Stanislav Tomáš HÄR

Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu
Blogg: Essentiellt


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS