Evin Incir (S) om polisvåld mot romer i Europaparlamentet

Photographer; Fred MARVAUX Copyright© European Union 2021 - Source : EPUsage terms Identification of origin mandatory

I juni 2021 dog en romsk man, Stanislav Tomáš, liggandes på marken med en polis stående på knä över sig på ett sätt som liknade händelsen vid George Floyds död. Det händer alltså igen, även denna händelse filmas och sprids. Den här gången är det ett polisingripande av en romsk man som leder till att en person dör.

Romsk man dog under polisingripande i Tjeckien

Ögonvittnen berättade att han greps när han försökte förhindra vandalisering av en bil. Videofilmer av gripandet visar att flera poliser höll honom till marken och knäböjde på hans nacke och rygg. Under gripandet skrek Tomáš upprepade gånger och flera åskådare försökte säga till polisen att han inte kunde andas. Tomáš fördes bort i ambulans och dog kort därefter. 

Polisen förnekade all inblandning i dödsfallet. 

Den 30 juni 2021 meddelade Tomáš familj att de lämnade in ett brottsanmälan mot tjeckisk polis till European Roma Rights Centre (ERRC). Runt om i Europa protesteras det mot antiziganism.

ERRC-presidenten Đorđe Jovanović sa att polistrakasserier, etnisk profilering, brutalitet, tortyr och ibland till och med död är upplevelsen för många romer i Europa när de interagerar med brottsbekämpande myndigheter.

Mot bakgrund av denna händelse hade Europaparlamentet under tisdagen 23 november 2021 en debatt om det polisvåld som finns mot romer i flera medlemsländer. Europaparlamentariker Evin Incir (S) medordförande för ARDI, Europaparlamentets tvärpolitiska grupp för antirasism och mångfald kommenterar debatten till magasin DIKKO:

EU och dess medlemsstater måste ta den strukturella och institutionella rasismen mot Romer och andra grupper på allvar. Flera romer har på kort tid fått betala det yttersta priset, med sitt liv, för rasismen som finns i våra samhällen. Rasprofilering, polisbrutalitet och andra uttryck för strukturell och institutionell rasism inom rättsväsendet måste bekämpas med full kraft i alla medlemsländer. Mänskliga fri- och rättigheter ska inte bara vara ett privilegium för få i vår union, det måste bli en rättighet för alla, säger Evin Incir, Europaparlamentariker för Socialdemokraterna.

Info om debatten:

Flera Europaparlamentariker och även Kommissionär Dalli höll anföranden under debatten. Kommissionär Dalli, som är kommissionären med ansvar för jämlikhet, sa bestämt att hon trots kommissionens begränsade befogenheter i det här fallet har använt sina tjänstegrenar efterlyste en noggrann utredning från de tjeckiska myndigheterna om fallet med Stanislav.

En annan Europaparlamentariker, Peter Pollák från Slovakien och Europeiska folkpartiet (EPP) tog upp flera andra exempel på antiziganistiska hatbrott i talarstolen. Han föreslog att varje europeisk polis bör bära kroppskamera.

Förra året antog EU-kommissionen en tioårsplan för EU:s romer som ska fokusera på sju olika nyckelområden. Dessa är Jämlikhet, inkludering, delaktighet, utbildning, sysselsättning, hälso- och sjukvård.

Vill du se hela debatten gå in HÄR

Det protesterades efter Stanislav Tomáš död i flera länder

Protesterna efter Stanislav Tomas död skedde i hela Europa. Demonstranterna ropar ′′ Roma Lives Matter ′′ och ′′ Racism kills ′′. Även här i Sverige protesterades det med en Demonstration utanför den Tjeckiska ambassaden i Stockholm för Stanislav Tomáš. Flera stora organisationer bland annat Amnesty International som kräver en utredning av den klämteknik som användes i Teplice och ERRC (European Roma Rights Centre) har med stöd från tjeckiska människorättsförsvarare, åtagit sig att undersöka alla lagliga alternativ som finns tillgängliga på hemmaplan och på europeisk nivå för att säkerställa att offrens familj får rättvisa, Family of Stanislav Tomas file criminal complaint against czech police with ERRC support.

Läs mer om Stanislav Tomáš HÄR


Fakta Evin Incir

Evin Incir föddes 1984 och är idag Europaparlamentariker för Socialdemokraterna i Europaparlamentet. Evin har varit ledamot av Europaparlamentet sedan 2019 och ser sig som en feminist- tar kampen för demokrati, mänskliga rättigheter & jämlikhet i EU och globalt.

I Europaparlamentet har Evin Incir följande uppdrag:

  • Ledamot i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor (LIBE)
  • Suppleant i utskottet för utrikesfrågor (AFET)
  • Suppleant i utskottet för utveckling (DEVE)
  • Vice ordförande i delegationen för förbindelserna med Palestina
  • Ledamot i delegationen till den gemensamma parlamentarikerkommittén EU-Turkiet
  • Suppleant i delegationen till den parlamentariska församlingen för unionen för Medelhavsområdet

Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu
Blogg: Essentiellt


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS