Den romska frågan: Utan stark romsk opinionsbildning kan vi inte förvänta oss policyförändringar i EU

När jag frågade Murat Haliti ser du sambandet mellan Kosovo-krisen och den nuvarande krisen, svarade han att det är samma sak, bara aktörer har förändrats. Herr Haliti är en romsk flykting från Kosovo och verkställande direktör för den romska nationella organisationen ”Chachipe” i Danmark som delade med mig av sin åsikt om den senaste utvecklingen.

Källa: euromapress.com by Orhan Tahir
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedInTikTok och Instagram

”Romer talar ut om representationskris och demokratiskt underskott i EU”
Utan stark romsk opinionsbildning kan vi inte förvänta oss policyförändringar i EU

O. Tahir: Politiker med öppet antiromska åsikter kommer in i Europaparlamentet, medan romer helt har försvunnit från det. Dessutom har till och med Dan Doghi, som var den romer som hade den högsta positionen i Europeiska kommissionens avdelning med ansvar för EU:s ramverk för strategier för romers integration, tagits bort och inga fler finns i Bryssel. Så både i parlamentet och kommissionen ser vi liknande utveckling. Hur förklarar du detta?

M. Haliti: Den senaste tidens politiska utveckling i Europaparlamentet och Europeiska kommissionen är oroande, särskilt när det gäller romernas representation och ökningen av anti-romsk känsla. Här är flera faktorer som kan förklara dessa trender:
1. Framväxten av nationalistiska och populistiska rörelser: I hela Europa har nationalistiska och populistiska partier vunnit framsteg. Dessa partier använder ofta antiromsk retorik som en del av bredare utanförskaps- och främlingsfientliga agendor. Deras ökande inflytande återspeglas i Europaparlamentets sammansättning.
2 . Valförändringar: Försvinnandet av romska representanter från Europaparlamentet tyder på en bredare förändring i valdynamiken. Det tyder på att det politiska stödet för romska kandidater och partier som förespråkar minoriteters rättigheter har försvagats, möjligen på grund av ändrade väljarprioriteringar eller strategier.
3. Institutionella förändringar och prioriteringar: Borttagandet av Dan Doghi från sin position i Europeiska kommissionen pekar på en förändring av institutionella prioriteringar. Det kan återspegla en nedprioritering av romernas integrationsstrategier inom kommissionen, möjligen på grund av förändringar i ledarskap eller policyfokus.
4 . Systemisk rasism och diskriminering: Den konsekventa underrepresentationen av romer och framväxten av antiromska politiker lyfter fram ihållande systemisk rasism och diskriminering inom europeiska politiska strukturer. Dessa frågor är djupt förankrade och speglar bredare samhälleliga fördomar som påverkar politiska resultat.
5. Politisk apati: Det kan finnas en allmän apati mot romska frågor bland vanliga politiker och väljarna. Denna apati kan resultera i en brist på politisk vilja att ta itu med romsk integration, vilket leder till marginalisering av romska röster i politiska diskurser och beslutsprocesser.
6. Fragmentering av påverkansarbete: Fragmenteringen av romernas påverkansarbete kan också spela en roll. Utan en enhetlig och stark påverkansfront blir det utmanande att upprätthålla politiskt tryck och synlighet för romska frågor.
Sammanfattningsvis är uteslutningen av romska representanter från Europaparlamentet och EU-kommissionen, tillsammans med uppgången av antiromska stämningar, en mångfacetterad fråga. Den speglar bredare trender av nationalism och populism, systemisk diskriminering, skiftande politiska prioriteringar och fragmenterade påverkansarbete. Att ta itu med dessa utmaningar kräver en samlad insats för att bekämpa rasism, främja inkluderande politik och stärka romernas representation på alla nivåer av förvaltning.

Läs hela artikeln: Murat Haliti: Without Strong Roma Advocacy We Can Not Expect Policy Change in EU

Det kommer publiceras fler texter på temat.

De som står bakom artiklarna är:
– Professor Ian Hancock OBE (USA) – University of Texas i Austin
– Britt Inger Hedström Lundqvist (Sverige) – Redaktör för tidningen DIKKO
– Petar Antic (Serbien) – tidigare biträdande minister för mänskliga rättigheter och minoriteters rättigheter i den serbiska regeringen
– Murat Haliti (Danmark) – verkställande direktör för den romska nationella organisationen ”Chachipe”
Murat Haliti (Danmark) – verkställande direktör för den romska nationella organisationen ”Chachipe”
– Cayetano Fernandez (Spanien) – Medgrundare av det antirasistiska kollektivet ”Kale Amenge” och doktorand vid universitetet i Coimbra
– Kenan Emini (Tyskland) – ordförande för Roma Center e.V. och Bundes Roma Verband samt direktör för nätverket för bekämpning av diskriminering av romer
– Deny Dobobrov (USA) – Direktör för internationella relationer och Ständig representant vid FN för världsfederationen för romer
– Costel Bercus (Rumänien) – f.d. ordförande för utbildningsfonden för romer
– samt personer som valt att vara anonyma.

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS