En månad kvar till EU-valet nästa vecka börjar utfrågningarna. Här har du var och tiderna

Morgonpasset i P3 blir först ut med utfrågningar av partiernas kandidater i EU-valet som äger rum 9 juni. P1 Morgon och P4 Extra frågar ut toppkandidaterna och Europapodden dubblar upp med två publiceringar i veckan. Ring-P1 låter lyssnarna själva ställa frågor till kandidaterna och Sveriges Radio erbjuder en valkompass i appen Sveriges Radio Play och via webben. Följ EU-valrörelsen löpande i appen Sveriges Radio Play, direktsändningar i alla våra kanaler och på webben.

Källa: news.cision.com
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedInTikTok och Instagram

Idag, den 9 maj är det Europadagen och en månad kvar till EU-valet som äger rum 9 juni. Ekot, P4:s lokala kanaler, P3 Nyheter och andra nyhets- och aktualitetsprogram har redan inlett bevakningen inför valet. Från och med nästa vecka ökar intensiteten när både Morgonpasset i P3 inleder sina kandidatutfrågningar och P4 Extra sänder det första av flera inslag som granskar hur EU påverkar vår vardag med hjälp av Lasse Persson som rest runt i Sverige och Norden. Kulturredaktionens Gunnar Bolin har rest runt i Europa för att ta tempen på de centrala delarna av kontinenten inför EU-valet och hans reportage börjar sändas 29 maj och även Klotet och Filosofiska ”EU-politiska” Rummet undersöker angelägna ämnen om EU inför valet. 

Utfrågningar i P1 Morgon och Ring P1 med partiernas toppkandidater
Utfrågning i P1 Morgon kl 07.15-07.45 och lyssnarnas egna frågor i Ring P1 kl 9.20-10.00
(sänds från Radiohuset i Stockholm)
Utfrågare: Parisa Höglund och Mikael Sjödell
Producent utfrågningarna: Maja Lagercrantz

Måndag 20/5 – Liberalerna
Tisdag 21/5 – Socialdemokraterna
Onsdag 22/5 – Miljöpartiet
Torsdag 23/5 – Kristdemokraterna
Måndag 27/5 – Sverigedemokraterna
Tisdag 28/5 – Vänsterpartiet
Onsdag 29/5 – Moderaterna
Torsdag 30/5 – Centerpartiet

Slutdebatt med partiernas toppkandidater i P1 den 4 juni
Sänds i P1 kl 15.03-16.45, med efterföljande kommentarer i Studio Ett kl 17.00-17.45

(sänds från Radiohuset i Stockholm)
Programledare: Johar Bendjelloul och Mikael Sjödell
Producent: Hansjörg Kissel

Valdagen med valvaka i P1 den 9 juni
Valvakan sänds i P1 kl 19.50 – ca 01.00

Valvakan nationellt sänds direkt från TV-huset i Stockholm där Sveriges Radio och SVT har samordnat sina valvakor på samma plats.
Programledare: Johar Bendjelloul och Parisa Höglund
Producenter: Hansjörg Kissel och Maja Lagercrantz

Valdagen kommer också rapporteras i programmet Godmorgon Världen med start kl 09.00 i P1 och Ekot kommer att sända extra i P1 och appen Sveriges Radio Playkl 13.00-13.30 och 16.00-16.45

Utfrågningar i Morgonpasset i P3 med en av topp tre-kandidaterna
Tid: 08.00-9.00, sänds från Radiohuset i Stockholm


Måndag 13/5 – Centerpartiet
Onsdag 15/5 – Socialdemokraterna
Måndag 20/5 – Sverigedemokraterna
Tisdag 21/5 – Liberalerna
Måndag 27/5 – Kristdemokraterna
Torsdag 30/5 – Miljöpartiet  
Måndag 3/6 – Moderaterna
Onsdag 5/6 – Vänsterpartiet

Utfrågningar i P4 Extra med partiernas toppkandidater
Tid: 13.30-14.00 Intervjuer görs från Stockholm, Göteborg och Malmö

Måndag 27/5 – Vänsterpartiet
Tisdag 28/5 – Moderaterna
Onsdag 29/5 – Miljöpartiet
Torsdag 30/5 – Kristdemokraterna
Fredag 31/5 – Sverigedemokraterna
Måndag 3/6 – Socialdemokraterna 
Tisdag 4/6 – Centerpartiet
Onsdag 5/6 – Liberalerna

Europapodden dubblar upp inför valet

Programledare Caroline Salzinger med experter dubblar upp under rushen in mot valet. Med start tisdag 14 maj släpps två avsnitt i veckan – tisdagar och fredagar – fram till valet. Podden hörs i appen Sveriges Radio Play och i P1 lördagar kl 15.35.

Vetenskapsradion Klotet fokuserar på klimat- och miljöfrågor

Inför EU-valet lyfter Klotet fram Nederländerna och speglar de komplicerade politiska utmaningar landet brottas med vad gäller klimat och miljö.  Marie-Louise Kristola tar på plats upp debatten om – och oron för – stigande havsnivåer och ökande utsläpp och konflikten mellan de som vill och de som inte vill skärpa miljökraven. Klotet tar inför valet också upp vilka som är de stora klimat- och miljöfrågorna för hela EU att hantera under de kommande åren.

Det första programmet, om Nederländerna publiceras som podd i appen Sveriges Radio Play torsdag 23 maj kl 18.00 och sänds i P1 söndag 26 maj kl 16.03. Program nummer två om de stora miljöfrågorna, publiceras som podd torsdag 30 maj kl 18.00 och sänds i P1 söndag 2 juni kl 16.03.

P4 Extra undersöker hur EU reglerna påverkar oss i vardagen

P4 Extras Lasse Persson reser runt i Sverige och djupdyker i regelverk från EU som påverkar vår vardag. Mellan tisdag 14 maj och fredagen 7 juni hörs inslagen i P4 Extra. Det handlar bland annat om EU:s fiskekvoter med intervjuer från Rönnskär och om EU:s Epa-förslag med intervjuer med ungdomar i Umeå och Norrtälje. Lasse reser även till Åland och pratar med Ålänningar om erfarenheterna av att byta valuta och att vara ett taxfreeundantag inom unionen. Mot slutet av serien granskas även EU:s jordbruksstöd från Skåne och naturvårdsbränning från Örebro. Reportagen sänds två eller tre gånger i veckan i P4 Extra som sänds varje dag kl. 13.00 i P4 och i appen Sveriges Radio Play.

Europaturné med Gunnar Bolin

Kulturredaktionens Gunnar Bolin har rest runt i Slovakien, Ungern, Österrike och Slovenien. I fyra reportage undersöker han frågan om identitet och nationalitet med människor från olika generationer och bakgrund. Slovakien var under nästan tusen år en del av Ungern, Slovenien hörde till Österrike och de tyskspråkiga i västra Ungern tvingades lämna hem och land efter andra världskriget. Hur ser man på sin nationella identitet i en region präglad av krig och gränser som ständigt flyttats?

Reportagen sänds som del av P1 Kultur onsdagar och fredagar, 29 och 31 maj samt 5 och 7 juni. P1 Kultur sänds i P1 kl 13.00 och reportagen finns också i appen Sveriges Radio Play under P1 Kultur reportage.

”EU-politiska rummet”

Inför EU-valet gör Filosofiska rummet med programledare Cecilia Strömberg Wallin fyra program med inriktning på Europa, politik och EU. EU beskrivs ofta som en teknokratisk maskin, styrd av experter och byråkrater. Men vad finns det för ideologier som spinner under ytan och hur landar dessa tankar i svensk politik? Var står svenska partier och deras partigrupper i EU-parlamentet i frågor om vilken makt EU ska ha och vad målet med EU är?

Programmen sänds i P1 söndagar kl 17.00 och släpps som podd i appen Sveriges Radio Play fredagar kl 12.00
12 maj EU:s ideologiska DNA. Vilka idéer är EU sprunget ur och hur ser den ideologiska kartan ut idag?
19 maj Vad ska vi med EU till idag? Vad ska EU besluta om och vad är slutmålet med EU?
26 maj EU och högervindarna. EU är i grunden en liberal skapelse, hur krockar det med illiberalt tankegods som får allt större fäste i europeisk politik?
2 juni EU och Fort Europa Vad är det för värden som EU ska värna och förvara säkerhetspolitiskt, ekonomiskt och kulturellt? Och vad är EU:s roll i världen?

Valkompass

För att ge våra lyssnare möjligheten att pröva hur deras åsikter jämförs med partiernas erbjuder vi våra lyssnare en valkompass via appen Sveriges Radio Play och via Sveriges Radios hemsida.  https://sverigesradio.se/artikel/gor-sveriges-radios-eu-valkompass   

OBS! Datumordningen för utfrågningar har lottats.

Gruppbild: Johar, Bendjelloul, Parisa Höglund och Mikael Sjödell
Fotograf: Daniel Stigefelt/Sveriges Radio

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS