En våg av solidaritet med de tjeckiska romerna efter Stanislav Tomas död

Vi ser nu en aldrig tidigare skådad våg av solidaritet med de tjeckiska romerna. Protester pågår över hela Europa över Stanislav Tomas död. Det har varit protester och vakor i flera i olika länder, många har dragit paralleller till George Floyds död, en svart man i USA som under förra året dog av samma typ av våld som orsakande Stanislav Tomas död. George Floyds död utlöste enorma protester världen över.

Stanislav Tomáš dog under lördagen den 19 juni efter ett polisingripande i Teplice och nu väcker hans död reaktioner runt om i Europa. Protestmöten har till exempel ägt rum i Storbritannien, Tyskland, Österrike, Irland, Spanien, Frankrike och Rumänien.

Romsk man dog under polisingripande i Tjeckien

400 personer samlades utanför Tjeckiens ambassad i Bukarest under tisdagen för att protestera mot Stanislav Tomas död. Videofilmer av ingripandet visar hur en polis står på knä över halsen i flera minuter. Stanislav dog senare i ambulansen. Reaktionen på händelsen har utlöst omfattande fördömande av den rasism och diskriminering som finns av romer, vars befolkning i Europa är cirka 10-12 miljoner.

Czech Republic: Council of Europe calls for urgent independent investigation into Romani man’s death

Vid tisdagens evenemang i Rumäniens huvudstad hade en del t-shirts på sig med texten: ”Racism kills”. Ett av demonstranternas krav var en oberoende utredning av mannens död.

Fredagen den 25 juni anordnades en protest mot rasism framför den tjeckiska ambassaden i Berlin. Den stöddes av romska icke-statliga organisationer och icke-romska organisationer som arbetar för att bekämpa rasism. Den politiska analytiker och romerättsförespråkare från Open Society Foundation Benjamin Ignác deltog under protesten.

Lördagen den 26 juni ägde en protest mot rasism och diskriminering av romerna rum i Dublin och i Madrid.

Amnesty International kräver utredning efter klämteknik på en romsk man under ett polisingripande i Teplice. Amnesty uppmanar vidare de tjeckiska myndigheterna att förbjuda användningen den teknik som orsakade Stanislavs död. Amnesty International anser att polisåtgärden i videon har oproportionerligt mycket våld och är olaglig – att klämma på halsen begränsar andningen och utgör en betydande fara för människolivet – desto allvarligare om det dessutom pågår i några minuter.

Söndagen den 27 juni organiserade Roma Student Association of Roma (HÖR – Hochschüler innenschaft Österreichischer Roma und Romnja) ett möte i Wien. I slutet av evenemanget tände demonstranterna ljus framför ett minnesmärke över Marcus Omofuma, en nigeriansk asylsökande i Österrike som dog under utvisning som ett resultat av polisbrutalitet och hans död blev en symbol för antirasistiska rörelser i landet.

Den 28 juni hölls en vaka i New York för att hedra Stanislavs minne.

ERGO-nätverket i Strasbourg, har demonstrerat framför Europaparlamentets byggnad mot polisbrutaliteten i Europa. Europeiska kommissionen har tidigare sagt att många romer inom unionen är ”offer för fördomar och social utestängning”, trots ett diskrimineringsförbud i EU-länderna.


Memorial for the Romani Man Stanislav Tomáš who was brutally murdered by Czech Police by kneeling on his neck till he was unconscious.Join us in solidarity Romani People and Allies!
Memorial in front of the Czech Consulate in Los Angeles! 
ONSDAG 14 JULI 2021 KL. 21:00 UTC+02

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS