Ett minnesmärke för Förintelsens offer uppförs bredvid Palace of Westminster i London

Bild https://www.adjaye.com/

Den brittiska regeringen har godkänt planerna på att bygga ett nationellt minnesmärke för Förintelsen offer bredvid Palace of Westminster, som rymmer parlamentet. Statsminister Boris Johnsons kabinett avvisade invändningarna om att platsen inte var lämplig, informerade AP -byrån.

Avsikten att bygga ett monument i hjärtat av London tillkännagavs 2016 av den tidigare brittiske premiärministern David Cameron. Valet av läge i Victoria Tower Gardens, som ligger mellan parlamentets två hus och Themsen, har dock mötts av stark kritik. En grupp aktivister sa att konstruktionen skulle beröva stadens centrum på grönska och förändra essensen av parken, som ska vara en plats för avkoppling.

Med hänvisning till förra årets opinionsundersökningar sa regeringen att fördelarna skulle ”uppväger den lilla förlusten av plats”.

Monumentet, som kommer att kosta 100 miljoner pund, ritades av den brittiske arkitekten David Adjaye och den israeliska industridesignern Ron Arad. Det kommer öppnar för publik 2024 och entré är gratis.

Monumentet kommer att bli en kontaktpunkt för det brittiska minnet av de sex miljoner judar som mördades under Förintelsen och alla andra offer för nazistisk förföljelse. Monumentet är också avsett att ge en plats att reflektera över offren för folkmordet i Kambodja, Rwanda, Bosnien och Darfur.

Marie van der Zyl, ordförande i de brittiska judarnas styrelsemedlemmar, sa att ”att placera Holocaust -minnesmärket bredvid den brittiska demokratins säte kommer att skapa något unikt kraftfullt.” Enligt henne kommer platsen också att påminna nazisterna om förföljda romer, homosexuella och funktionshindrade.

Källa: romea.cz

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu

Magasin DIKKO tar ställning för begreppet Förintelsen av romer


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS