Europeiska ungdomsevenemanget 2023: unga tar ställning ett år före EU-valet

EU

Omkring 10 000 ungdomar från EU och andra länder kommer att träffas i Strasbourg för att diskutera Europas framtid, mot bakgrund av kriget i Ukraina och det kommande EU-valet.

Europeiska ungdomsevenemanget 2023 (EYE 2023) anordnas fredagen den 9 juni och lördagen den 10 juni. I år innehåller evenemanget mer än 300 aktiviteter både på plats och på nätet, inklusive debatter, diskussioner, nätverkande, konstnärliga framträdanden, sportaktiviteter och interaktiva workshops. Aktiviteterna är frukten av ett samarbete mellan EU-institutionerna, internationella organisationer, civilsamhället, ungdomsorganisationer och deltagarna själva. Värd för evenemanget är Europaparlamentet i Strasbourg, och en del av programmet äger rum utomhus i den så kallade ”EYE Village”. Det kommer också att vara möjligt att delta i evenemanget online.

EU-valet 2024 kommer att forma EU:s framtid

Europaparlamentets talman Roberta Metsola kommer att öppna evenemanget på fredag klockan 10.30 i parlamentets plenisal. Efterföljande aktiviteter i parlamentets lokaler och i EYE Village kommer att ge deltagarna möjlighet att diskutera sina idéer med politiker och beslutsfattare, experter och aktivister.

”Årets Europeiska ungdomsevenemang är särskilt viktigt eftersom det är det sista före valet till Europaparlamentet 2024. Min vädjan till alla deltagare är att ta med sig denna erfarenhet tillbaka till sina städer och byar. Att engagera er. Att sprida budskapet om Europa. Att rösta. Och att få era vänner och er familj att också rösta. För i slutändan hänger Europas framtid på er.” sade talman Roberta Metsola.

Med anledning av EU-valet den 6-9 juni 2024 kommer deltagarna att diskutera viktiga prioriteringar som klimaträttvisa, global uppvärmning och EU:s strategi för biologisk mångfald. Europaåret för kompetens och behovet av att anpassa sig till den gröna och tekniska omställningen, lärdomarna från covid-19-pandemin och hur man ska hantera social ojämlikhet och utestängning i Europa kommer också att tas upp. Deltagarna kommer att diskutera skyddet av EU:s värden, Europas roll i en föränderlig värld – som präglas av den ryska invasionen av Ukraina – migrationspolitik och behovet av ungdomars engagemang och deltagande.

Mer information om dagordningen, talare och aktiviteter (inklusive två utomhuskonserter på fredag och lördag kväll) finns i programmet.

Resultatet av diskussionerna

Efter avslutningssessionen på lördag klockan 16.30 kommer ungdomarnas idéer, förväntningar och farhågor att sammanfattas i en rapport som ska delas ut till alla Europaparlamentariker. Vissa deltagare kommer att kunna utveckla de idéer som de anser vara mest inspirerande och presentera dem direkt för ledamöterna under en EYE-utfrågning som planeras till hösten 2023.

Detta är den femte upplagan av Europeiska ungdomsevenemanget, som samlar unga människor från hela EU och världen för att forma och dela med sig av sina tankar om Europas framtid. Det är en unik möjlighet för unga mellan 16 och 30 att träffas, inspirera varandra och bolla idéer med experter, aktivister, influerare och beslutsfattare i hjärtat av den europeiska demokratin.

Registrering för journalister – sista anmälningsdag 5 juni

Europeiska ungdomsevenemangets samtliga aktiviteter är öppna för medier. Journalister som vill närvara måste ansöka om ackreditering via denna länk före den 5 juni 2023.

Fredagen den 9 juni klockan 15.00 kommer Jaume Duch, Europaparlamentets talesperson och generaldirektör för kommunikation, och Philipp Schulmeister, kampanjdirektör och chef för enheten för uppföljning av den allmänna opinionen, att hålla en pressträff i presskonferensrummet Daphne Caruana Galizia i Europaparlamentet i Strasbourg. De kommer att dela med sig av sin syn på Europaparlamentets strategi för det kommande året fram till EU-valet 2024, samt tillhandahålla detaljerad information om resultaten från den nyligen publicerade Eurobarometerundersökningen.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS