Fasttejpade romer är utsatta för hatbrott och diskriminering

Romea.cz

Det sprids fotografier i sociala media som visar romer från Lviv, Ukraina, där romer bundits fast med ryggen mot pelare och målats med grön färg i ansiktet. Tillsammans med fotografierna sprids också osanna påståenden att personerna på fotografierna är internflyktingar från Kiev.

De påstås omotiverat ha attackerat lokala ukrainare när de kom fram till Lviv. Enligt nyhetsservern Romea.cz är det sammanhanget kring för bilderna något annat.

Personerna som påstås vara medlemmar i en grupp med ficktjuvar ska under den senaste plundring i Lviv gripits av vigilantes där de behandlades på detta oacceptabla sätt. Enligt Rysk propaganda hävdas nu att dessa fotografier bekräftar att nynazister är aktiva i Ukraina.

Människorna på bilderna har tillfångatagits i Kiev anklagade för fickstölder. Man har fotograferat dem och delat bilderna grupper som sprider bilderna. I Lviv finns en grupp som kallar sig ”Jägarna” som förföljer romer som anses vara inblandade i fickstölder, säger Julian Kondur, en ung romsk aktivist från Ukraina, till nyhetsservern Romea.cz.

Bilderna har distribuerats på Telegrams sociala medieföretag av ett konto som drivs av agenter från Ryssland, menar Kondur.

Den ukrainska polisen har identifierat flera av angriparna som varit med och bundit fast romerna. Enligt Kondur är det mycket viktigt att de behöriga myndigheterna i Ukraina uppmärksammar och eliminerar all hatretorik och hatmotiverat våld av detta slag.

Romer i Ukraina vittnar om diskriminering under flykten från den ryska invasionen. Många romer saknar dokumentation och andra har förlorat dem under kriget. Familjer har delats upp och blivit utspridda, eller haft svårt att ta del av de flyktingboenden som öppnats upp.

Romea.cz nyhetsserver rapporterar att romska ideella organisationer från Ukraina har bett myndigheter att se över fallen med diskriminering och straffa alla som är inblandade i olaglig verksamhet.

Källa: Romea.cz

RNN Special 8: Antiziganistic Attacks on Roma by Ukraines in Lviv 21.03.20222

Innehållet är inte tillgängligt.
Vänligen tillåt cookies genom att klicka på ”Godkänn” i bannern

For more info go to:
https://URLM.RomaEdu.org
https://facebook.com/UkraineRomaLives…

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS