Feministiskt initiativ öppnar uteslutningsärende mot Gudrun Schyman

Gudrun Schyman inför EU-valet 2014. Wikimedia

Feministiskt initiativs partistyrelse har beslutat att öppna ett uteslutningsärende mot kommunpolitikern och tidigare partiledaren Gudrun Schyman.

Enligt Feministiskt initiativs stadgar är en grund för uteslutning att en medlem ”skadar partiet”. 2018 förtydligade den dåvarande partistyrelsen, där Schyman var partiledare, i en policy att sådan skada kan utgöras av att en medlem är förtroendevald i, eller kandiderar till val för, ett annat parti.

Schyman är en av de drivande personerna i den nystartade organisationen Klimatalliansen, och har i debattartiklar och intervjuer under de senaste månaderna förespråkat att Klimatalliansen ska ombildas till ett parti och ställa upp i riksdagsvalet i höst och då även att hon är beredd att sättas upp på partiets riksdagslista. Samtidigt har Schyman sagt att hon även vill fortsätta engagera sig lokalt för Feministiskt initiativ i Simrishamns kommun, där hon idag är kommunpolitiker.

Gudrun Schyman och styrelsen för Feministiskt initiativ Simrishamn, är underrättade om att ärendet öppnats. När partistyrelsen kommer fatta beslut i uteslutningsärendet är i dagsläget inte klart.

Detta är givetvis inget partistyrelsen gör med glädje. Hade vi fått önska hade Gudrun Schyman kanaliserat sitt engagemang för miljö- och klimatfrågor inom Feministiskt initiativ, exempelvis i vårt utskott för frågorna. Men vi hoppas den energi som Klimatalliansen och dess företrädare har hjälper till att ge miljö och klimat den plats de förtjänar i valrörelsen och önskar Klimatalliansen lycka till, oavsett om det blir som organisation eller parti, säger Karin Tennemar, kommunikationsansvarig Feministiskt initiativ.

Feministiskt initiativ har tidigare uttalat sig om Klimatalliansens kritik kring att nuvarande partier inte gör nog i klimatfrågan och instämmer i att nuvarande riksdagspolitiker inte tar krisen på tillräckligt stort allvar. Fi välkomnar att fler agerar i klimatfrågan och ser att vi befinner oss i en mycket allvarlig situation, där flera av de nio planetära gränserna är överskridna. Samtidigt måste vi vara tydliga med hur vi vill ställa om – det är här ideologin blir synlig. Feministiskt initiativs politik utgår från intersektionell och dekolonial feminism, vilket betyder en mycket stark politik för klimaträttvisa. Klimatalliansens krav är bra, särskilt i förhållande till den politik riksdagspartierna idag driver, men enligt oss måste vi göra ännu mer för att leva upp till klimaträttvisa. Det innebär att även om Klimatalliansen bildar parti förblir Feministiskt initiativ det mest klimatradikala alternativet.

Miljö och klimaträttvisa är ett av Feministiskt initiativs prioriterade politikområden i valet, vilket kongressen 2021 tog beslut om. Övriga prioriterade politikområden kommer att diskuteras och bestämmas på partiets valkonferens 19-20 februari, avslutas pressmeddelandet.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS