Joakim Månsson Bengtsson en av Fi:s kandiderande partiledare utsätts för hot

Fotograf Bernard Mikulic

Den 5 januari blev Joakim Månsson Bengtsson och hans mamma uppringda av två män, inte mindre än åtta gånger, som kränkte och skrämde dem med anledning av Joakims kandidatur till partiledare för Feministiskt initiativ. De använde funkfobiska nedsättande ord och sade ”vi vet var du bor” till hans mamma.

Joakim Månsson Bengtsson, aktivist i människorättsfrågor med romer i fokus

Det var på tisdagskvällen den 5/1 vid 20:30 som två män turades om att ringa från samma nummer till mig och min mamma. Jag fick två samtal och mamma fick sex stycken samtal berättar Joakim.

Joakim har tidigare varit föremål för mordhot, smutskastning, hot och hat, framförallt under perioden när han startade och drev året runt-härbärge för utsatta EU-medborgare i Lund. Han har därför sin boendeadress hos sin mamma som en säkerhetsåtgärd. Något som han tillsammans med polis kommit fram till att det skulle vara bra.

Därför står jag skriven hos mamma men bor inte där. Det var förmodligen därför som dessa två ringde upp just henne, säger Joakim.

När hoten kom var Joakim upptagen i annat samtal så han svarade dem inte. Men hans mamma svarade när de ringde och pratade med dem. När hon tröttnat på att svara på deras frågor svarade istället Joakims styvpappa. Han tog de två sista samtalen. 

Till mamma introducerade de sig som att de ringde från ”valberedningen” angående min kandidatur till partiledare för Fi och undrade om det var min förälder eller förmyndare som de pratade med. Mamma blev förstås mycket frågande redan här och sa att hon var min förälder men jag är ju vuxen och har ingen förmyndare. De svarade att de undrar hur jag står till huvudet och vilka diagnoser jag har. Mamma svarade att de var otrevliga och att de inte behöver ringa dit fler gånger. Mannen hon pratade svarade då ”jag vet var du bor” och sa adressen och då lade min mamma på luren. Han skrattade, förmodligen tillsammans med någon annan, under det korta samtalet. Min mamma ringde mig och berättade det direkt efteråt och var mycket orolig, berättar Joakim

Joakim ringde direkt till polisen och anmälde det inträffade. Anmälan rubricerades av polis som ”Ofredande” 

Det var obehagligt att motta den här typen av samtal, ingen människa ska behöva det, säger Joakims mamma till DIKKO.

Joakim är av åsikten att det som inträffat, i det stora perspektivet, är ett hot mot demokratin. Han menar att det är vanligt att politiker och journalister hotas. Skulle alla politiker och journalister välja att sluta skulle det till sist inte finnas några kvar. Vilket skulle innebära att vi inte skulle ha någon demokrati kvar heller.

Det är otroligt obehagligt och allvarligt när familjen blir inblandad på grund av av mitt politiska engagemang. Jag vägrar tystas, hatarna kommer aldrig vinna, men mitt engagemang för allas mänskliga rättigheter får inte gå ut över min familj. Samtal kommer ske med kommunpolisen om säkerhetsläget och hotbilden, enligt Joakim.

Det som har hänt Joakim och hans familj gör det än viktigare att värna vår demokrati och inte acceptera hoten. Det är helt oacceptabelt att någons familj ska få den här typen av samtal på grund av ett politiskt engagemang.

Att feminister utsätts för obehagligheter är inte ovanligt tyvärr, men inte på något sätt okej, säger Joakim

Joakim Månsson Bengtsson är aktivist i människorättsfrågor och kandiderar för posten som partiledare för Feministisk initiativ. Han har varit kommunpolitiker i Lund och praktiserat på Fi:s kansli i Bryssel tillsammans med Soraya Post. Joakims aktivistiska gärning har kretsat mycket kring EU-medborgare som lever i utsatthet, HBTQ-frågor, MR-frågor i allmänhet samt klimat- och energifrågor.

Joakim Månsson Bengtsson fasar för att coronaviruset ska spridas bland EU-migranterna

En anmälan för ofredande är gjord

Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu
Blogg: Essentiellt


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS