För snart ett år sedan dog Mahsa Amini – Rörelsen Kvinna, Liv, Frihet bildades

DIKKO kollage

Enligt ögonvittnen tvingades den kurdiska kvinnan Mahsa Jina Amini in i en polisbil av moralpolisen och där misshandlade de henne under transporten till Vozara-häktet i Teheran. När hon kom fram till häktet föll hon i koma. Tre dagar senare, den 16 september 2022, dog hon på ett närliggande sjukhus fortfarande arresterad.

Text: Britt-Inger Hedström Lundqvist E-post: britt-inger@dikko.nu

”Kvinna, Liv, Frihet” Irans kvinnors samlingsrop

Den iranska feministiska rörelsens huvudslogan, Kvinna, Liv, Frihet, ekade på gatorna i iranska städer efter Mahsa Aminis död.

DIKKO kollage

Inför årsdagen av Masha Aminis död den 16 september kommer Kvinna, Liv, Frihet-rörelsen protestera världen över. Den iranska regimen svarar genom att öka sitt förtryck av människorna. De över 500 familjerna vars barn, syskon och föräldrar som har dött tillåts inte gå till gravarna. Kända aktivister varnas för att demonstrera på årsdagen. Under året som har gått har många människor blivit mördade, misshandlade, arresterats och utsatts för regimens snäva och fördömande lagar.

Det iranska revolutionsgardet, har skjutit rakt in i folkmassor och de har avrättat demonstranter i gryningen. Föräldrar får leva med att deras barn försvinner eller arresteras. En del vaknar av att bilar bromsar in utanför hemmen och när de tittar ut ligger det kroppar invirade i tyg utanför ytterdörren. Eller så får de samtal från fängelset som säger att de får besöka sina barn, då fryser blodet till is för då vet de att avrättningen är nära förestående.

Vi får inte låta en förtryckande regim diktera villkoren i Sverige

I spåren av koranbränningarna som varit i Sverige har Iran kritiserat Sveriges yttrandefrihet. Kritikens syfte är att få den dömde folkmördaren Hamid Noury utlämnad till Iran. I Borås stoppas Sadaf Ahmadis utställning av säkerhetsskäl. En del av utställningen består av ett verk som symboliserar kvinnor som mördats av regimen i Iran och den del som nu stoppas, som består av betongöverdragna skulpturer föreställande kvinnor i heltäckande slöjor, så kallade chador. Sverige är ett land som är stolt över sin yttrandefrihet och inget annat land ska få läxa upp oss och definiera vilket land Sverige ska vara eller vilka utställningar som ska få visas. Utan vi måste visa att vi står för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Vilket innebär att vi måste visa att vi står bakom den kvinnliga revolutionen som pågår mot regimens förtryckande lagar i Iran.

Inför årsdagen av Masha Aminis död den 16 september har den iranska regimen skruvat upp sin terror genom arresteringar av journalister, aktivister och deras släktingar. Bland annat så har man arresterat Masha Aminis farbror, orsaken bakom hans arrestering är okänd. Även den iranske popstjärnan Mehdi Yarrahi har gripits av iransk polis eftersom han har släppt en protestlåt som uppmanar kvinnor i landet att kasta sin slöja.

Runt om i världen kommer människor manifestera, protestera och visa sina sympatier för den kvinnliga revolutionen som pågår i Iran. Det kommer också anordnas protester runt om i Sverige på årsdagen av Mahsa Aminis död. Så håll utkik om det finns demonstrationer eller manifestationer som du kan delta i till stöd för Kvinna, Liv, Frihet. Här kan du se några:

Luleå – Smedjan 13.00
Malmö – Gustav Adolfs torg 13.00
Malmö – Triangel 13:30
Stockholm – Raoul Wallenbergs torg 14.00 och 15.00 Slussen

Utställningar:
Umeå – Mandana Moghaddam / Kvinna Liv Frihet

Upprinnelsen

1979, Strax efter den islamiska revolutionen i Iran införde den islamiska regimen en obligatorisk hijab för kvinnor. Efter det har många former av tvingande lagar införts för att tvinga kvinnor att bära hijab. Moralpolisen bildades för att se till att dessa lagar följdes.

Den unga kvinnan Mahsa Amini från staden Saqqez i Iran skulle tillbringa några dagar i huvudstaden Teheran. Så en sensommardag åker därför Mahsa Amini tillsammans med sin bror till Teheran för att besöka sin släkt. Hon tar T-banan in till stan, och när hon går av tåget grips hon av moralpoliser på perrongen. De menar att hon inte har täckt sitt hår ordentligt. Mahsa Amini förs först till häktet och några timmar efter gripandet förs hon till sjukhus med en svår traumatisk hjärnskada. Mahsa Amini hamnar i ett komaliknande tillstånd och efter två dagar rinner livet ur henne.

Efter Mahsa Amini död startar protesterna över hela Iran. Folk kräver rättvisa åt Mahsa Amini och för kvinnors grundläggande mänskliga rättigheter och frihet med slagorden ”Kvinna, Liv, Frihet”. Irans regering försökte dölja och undertrycka protesterna, de skjuter mot demonstranter, använder tårgas och vattenkanoner samt blockerade tillgången till internet. Protesterna når trots det ut och budskapet är tydligt: ”Snälla, dela våra berättelser med världen”. Demonstrationerna i Iran skapar en protestvåg på sociala medier och bland kulturprofiler från landet. Kvinnor klipper av sig håret på Tiktok för att visa sitt stöd för Mahsa Amini och mot regimen.

”Kvinna, liv, frihet” den första kvinnliga revolutionen

Mahsa Aminis brutala död blev startskottet för landsomfattande protester så väl inne i landet som utomlands. Mahsa Aminis död och demonstrationerna blev starten på den första kvinnliga revolutionen i världen. En revolution som drivs av unga, moderna, utbildade kvinnor och män. Den islamiska regimens svar på protesterna är att de inför nya och extremt hårda lagar mot kvinnor. Kvinnor räknas som mindre värda medborgare, de ska tvingas lyda den manliga makten och samhällsstrukturen. Protesterna fortsätter och får förnyad kraft på årsdagen av Mahsa Aminis död.

I ETC kan man läsa att det har skett 1 000 avrättningar på ett och ett halvt år. Och mängder av kvinnor i Iran som fortsätter att vägra ta på sig slöjan bara ökar.

Kvinna, Liv, Frihet

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS