Förbudet mot diskriminering måste få större genomslag i samhället

FN

Universal Periodic Review, UPR, är FN:s återkommande granskning av situationen för de mänskliga rättigheterna i samtliga FN:s medlemsstater. Inför 2024 års granskning av Sverige inom ramen för UPR skickar DO in ett yttrande till FN. Fokus ligger på kärnan av vårt uppdrag: att bidra till att människor som blivit diskriminerade ska få upprättelse.

Källa: do.se
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedInTikTok och Instagram

DO pekar på utmaningar inom diskrimineringsområdet i Sverige och lämnar rekommendationer på åtgärder regeringen bör göra för att förbudet mot diskriminering ska få större genomslag i samhället.

Yttrandet fokuserar på fem punkter:

  • Bättre förutsättningar att driva diskrimineringsärenden i domstol
  • Ett heltäckande skydd mot diskriminering i offentlig verksamhet
  • Stärkt skydd mot diskriminering av personer med funktionsnedsättning på bostadsområdet
  • Att säkerställa samers rättigheter som urfolk
  • Att EU:s nya diskrimineringslagstiftning får effektivt genomslag i praktiken i Sverige.

I yttrandet konstaterar DO att diskriminering är ett utbrett samhällsproblem i Sverige som förekommer inom alla områden. Fler aktörer än DO måste driva ärenden för att fler individer som utsätts för diskriminering ska få upprättelse. Därför rekommenderar vi bland annat regeringen att se över reglerna om rättegångskostnader i diskrimineringstvister. De medför i dagsläget en för hög kostnadsrisk, både för de enskilda som upplever att de utsatts för diskriminering men också de organisationer som eventuellt företräder dem. Därför lyfter DO också behovet av att öka resurserna och stärka förutsättningarna för antidiskrimineringsbyråernas verksamhet.

DO får återkommande in anmälningar från personer som anser sig utsatta för diskriminering av poliser eller tulltjänstemän. Eftersom skyddet mot diskriminering i offentlig verksamhet inte är heltäckande har vi i dagsläget inget mandat att utreda sådana anmälningar.

Att det finns stora brister i skyddet mot diskriminering har DO påpekat många gånger. DO uppmanar därför regeringen att påskynda arbetet med lagstiftningen om heltäckande skydd för individer mot diskriminering i offentlig verksamhet.

En stor del av de anmälningar som DO får in handlar om diskriminering som har samband med funktionsnedsättning, ofta inom samhällsområdet bostad. En stor del av anmälningarna leder inte till någon åtgärd: diskrimineringsförbudet inom bostadsområdet omfattar inte diskriminering i form av bristande tillgänglighet. DO lyfter därför behovet av att ändra diskrimineringslagen så att det omfattas. Undantaget från diskrimineringsförbudet kan göra det svårare för personer med funktionsnedsättning att få sina bostadsbehov tillgodosedda, och det är ett problem som ofta lyfts i DO:s dialog med civilsamhället.

Diskriminering av samer förekommer inom alla samhällsområden. Sverige erkände samer som urfolk 1977 men har inte säkerställt samers rättigheter som urfolk. Det kan få allvarliga konsekvenser eftersom staten överlåter ansvaret till lokalsamhällen och domstolar att lösa problem och konflikter som staten själv ansvarar för. DO uppmanar regeringen att ratificera ILO-konvention 169 och föra en urfolkspolitik och lagstiftning som tar sin utgångspunkt i konventionen och i FN:s urfolksdeklaration.

Slutligen konstaterar DO att det krävs ett heltäckande och starkt rättsligt skydd och robusta institutioner för att säkerställa ett effektivt skydd mot diskriminering. Därför ser vi positivt på EU:s nya lagstiftning om standarder för likabehandlingsorgan. Lagstiftningen kommer att medföra en förstärkning och utvidgning av DO:s roll som nationellt likabehandlingsorgan i Sverige de kommande åren. DO uppmanar regeringen att möta upp nya funktioner och ansvarsområden för DO med utökade resurser så att det stärkta skyddet får genomslag i praktiken.

Du kan läsa hela DO:s yttrande här. Pdf, 209.4 kB.Öppna detta dokument med ReadSpeaker docReader

Läs mer om de punkter som tas upp i yttrandet

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS