Gränser i rörelse 100 år som förändrade Sverige – ny utställning om migration

Fotograf/Källa: MKC (grafisk design: Sepidar Hosseini)

På fredag den 9 juni öppnar Mångkulturellt centrum – MKC – utställningen Gränser i rörelse, 100 år av migration som förändrade Sverige. Vernissage den 9 juni kl 18-20. Pressvisning den 9 juni kl 10.30-11.30.

– I Tidöavtalet avhandlas migration på hela 19 sidor. Politiska utspel om invandring kommer närapå varje vecka. Man kan lugnt säga att det är ett aktuellt ämne vi valt för denna utställning, säger verksamhetschef Monica Fundin Pourshahidi.

Fotograf/Källa: MKC (grafisk design: Sepidar Hosseini)

Och var ska en utställning om migration vara om inte i Botkyrka, kommunen som redan 1987 skapade ett Mångkulturellt centrum?

– På 100 år har mycket förändrats – allt är mer i rörelse, även människor. Genom studier, en internationell arbetsmarknad, kärlek, adoption, sökande efter trygghet eller i flykt från krig och förtryck lever många på en helt annan plats än där de föddes.

– Många svenskar har sin historia utanför Sveriges gränserMigration är en viktig del av svenskt kulturarv, en del som sällan speglas i utställningsform. Nu är det dags! Givetvis med fri entré för alla – välkomna!, hälsar Monica Fundin Pourshahidi.
 

Utställningen Gränser i rörelse undersöker drygt 100 år av migration genom att se närmare på politiseringen av immigration under denna period, migrationens inverkan på demokratin samt vilken betydelse migrationen har haft för landets samhälleliga och kulturella utveckling. Är migration regel eller undantag? Vad är migrantprekariatet? Vad betyder Bággojohtin? Dessa frågor, och fler, utforskas i utställningen.

Mångkulturellt centrum – Ett kultur-och kunskapshus med expertis inom demokrati, jämlikhet, segregation, rasism & kulturarv.

Bifogade filer

 Monica Fundin Pourshahidi
 Ebaluna Guevara Acevedo, utställningsansvarig & Paula Urbano, utställningsproducent
 Gränser i rörelse – 100 år av migration som förändrade Sverige
 Gränser i rörelse – 100 år av migration som förändrade Sverige
 Ett sekel av migration som förändrade Sverige – tidslinje ur utställningen

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS