Instagramkonto om ungt judiskt liv blir ny utställning

Sjuarmad ljusstake, menora, fotad i synagogan i Stockholm. (judisk symbolbild) Foto: Johan Jeppsson

Hur är det att vara ung svensk jude i dag? Vad betyder den judiska identiteten för olika personer? I en ny utställning ger Forum för levande historia plats för personliga berättelser som bygger på Judiska ungdomsförbundets instagramkonto @stoltjude. Utställningen öppnar den 25 april.

Källa: forumforlevandehistoria.se
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedInTikTok och Instagram

”Jag har mest skrattat nervöst när folk sagt antisemitiska saker. Jag äter inte kosher och går sällan i synagogan. Får jag ändå vara stolt? Och tänk om man inte är stolt alls – bara rädd, blyg, eller intresserad? Får man vara jude ändå?”

Orden kommer från Nadja, en av fjorton unga judar som porträtteras i utställningen @stoltjude som tas fram av Forum för levande historia tillsammans med Judiska ungdomsförbundet (JUS). Här möter vi bland andra Alexander med morföräldrar från Belarus, Mira som är dotter till en Förintelseöverlevande, Shlomo som har rötter i Nordafrika och Nadja, vars släkt kom till Sverige i slutet av 1700-talet. I myllret av allt från barndomsminnen till framtidsdrömmar framgår att det för många känns viktigt att både berätta och att visa stolthet i en utmanande och omvälvande tid.

Berättelserna kommer från instagramkontot @stoltjude som startades 2015 av Judiska ungdomsförbundet (JUS). Det är ett stafettkonto där unga personer med olika bakgrund och erfarenheter delar med sig av tankar och upplevelser, en vecka i taget. Syftet är att lyfta röster från unga svenska judar och uppmuntra till att våga vara stolt över sin identitet. Med tiden växte kontot och 2021 gavs ett urval av berättelserna ut i en bok som i dag har tryckts i över 40 000 exemplar. Nu har turen kommit till en utställning.

– Utställningen @stoltjude visar mångfalden inom den judiska minoriteten. Genom personliga berättelser får besökaren möta unga judar i dagens Sverige som navigerar i sin identitet och vardag. Det är en chans att både lära känna den judiska gemenskapens styrka och samtidigt förstå de utmaningar som unga judar möter i samhället, säger Petra Mårselius, överintendent på Forum för levande historia.

Utställningen visas på Forum för levande historia i Stockholm 25 april till 22 december 2025. Den kommer också kunna användas kostnadsfritt av arrangörer runtom i landet som vill skriva ut och själv ställa ut.

Ingår i firandet av 250 år av judiskt liv i Sverige

Genom utställningen bidrar Forum för levande historia till att uppmärksamma 250-årsjubileet av judiskt liv i Sverige. Under 2025 är det nämligen 250 år sedan judar officiellt fick lov att bo i landet. Flera myndigheter har fått i uppdrag av regeringen att uppmärksamma jubileumsåret.

Forum för levande historia har också tagit fram webbplatsen www.judisktliv.se där det i dagsläget finns över 120 evenemang som anordnas på platser runtom i landet. En mängd olika organisationer, församlingar, myndigheter, kommuner, museer, teatrar och många andra är med och skapar evenemang under jubileumsåret och sprider kunskap om judisk kultur och tradition. Forum för levande historias arbete kring webbplatsen sker i samarbete med Judiska centralrådet i Sverige.

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS