Örnsköldsviks kommuns kök lyfter samiska smaker på menyn

Kommunens kostavdelning håller inspirationsdag med tema råvaror från norr och smaker från Sapmi. De aptitretande tunnbrödkorgarna innehåller stekt röding med hjortonsås respektive kokt renkött med örtcreme och lingon.

Nu ska kommunens delaktighet i samiskt och finskt förvaltningsområde avspegla sig i kommunens kök. Media hälsas välkomna att smaka på det samiska kulturarvet när kostavdelningen arrangerar inspirationsdag.

Källa: TT
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedIn och Instagram

Den 29 november står samisk mat på agendan för 14 måltidsinspiratörer från kommunens kostavdelning. Tillsammans med dietist och projektledare kommer de, under ledning av kocken Andreas Lidström från Lapplands viltprodukter och Carina Pulpur från Orrestaaren Saemiesibrie, att få tillaga samiska rätter och inspireras i samisk matkultur.

– Syftet är att fylla på med värdefull kunskap hos våra måltidsinspiratörer. Kunskap som sedan ska spridas i organisationen för att våra matgäster i kommunen ska få ta del av en matkultur som är en viktig del av Sveriges historia, nutid och framtid, säger Malin Liv, köksenhetschef.

Parallellt med arbetet att introducera samisk och finsk mat kommer kostenheten även att synliggöra litteratur och visuellt material i ett antal matsalar inom skola och omsorg. Detta för att ge ytterligare inspiration till samtal och pedagogiskt lärande

– Utbildningen, som är en del i kostavdelningens utvecklingsprogram, är ett viktigt steg för att lyfta både den samiska och den finska matkulturen och låta dem utvecklas i vår del av respektive förvaltningsområde, säger Lina Vågstedt, dietist.

Att förmedla kulturarv genom kost är ett sätt att nå ut till många. Örnsköldsviks kommun levererar varje dag måltider till drygt 12 000 matgäster inom skola och omsorg och kan på så sätt bidra till att främja barns utveckling av en kulturell identitet och samtidigt se till äldres behov att upprätthålla densamma. Det blir både en insats utifrån minoritetslagen och en kunskapshöjande insats gentemot ett stort antal invånare.

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS