IRU efterlyser akut humanitärt bistånd till Afghanistans romska befolkning

pixabay

Den internationella Romani Union (IRU) är oroad för Afghanistans romska befolkning, de lever utan skydd i denna svåra tid och i stor rädsla för sina liv. IRU:s President Zoran Dimov säger att romer får inte bli offer för den nya regimen där. IRU uppmanar FN, USA: s regering och Europeiska unionen att ordna omedelbart humanitärt skydd för Afghanistans romska invånare

Under augusti evakuerade nästan alla länder sina medborgare från Afghanistan. ”IRU ber att människor ska fortsätta evakueras från landet efter augusti månad”, säger Dimov.

Romanifolken har inte en egen stat, de har inte heller de nödvändigaste medlen för att evakueras från Afghanistan. Dessutom erkänns de inte av den afghanska konstitutionen”, sade IRU: s president. 

IRU ber därför FN, USA och Europeiska Unionen att se över romernas status i Afghanistan, med en vädjan om att ge dem skydd och hjälpa till med deras evakuering, säger Dimov. Enligt hans uppfattning bör FN skydda de romer som är statslösa. 

Många romer har omkommit i olika krig. Under Förintelsen och andra världskriget förlorade cirka 1,5 miljoner romer livet – och ganska ofta har de fråntagits all sin egendom utan att någonsin ha kompenserats som en del av krigstidsersättningar och andra prövningsprocesser, säger Dimov. 

Enligt internationella uppskattningar kan Panjshir-dalen, norr om Kabul, bli blixtpunkten för en kris som kan leda till att Afghanistan glider in i inbördeskrig. 

Dimov påminde också om att romer måste skyddas i förhållande till COVID-19. FN: s barnfond (UNICEF), som samordnar distributionen av vaccin över hela världen som en del av Världshälsoorganisationens COVAX -program, meddelade Reuters trådtjänst att sedan Kabul föll har antalet tillgängliga vaccin i Afghanistan minskat med 80 %. 

Hälften av de vaccindoser som tidigare levererats till Afghanistan går snart ut, rapporterar Reuters. ”Romer i Afghanistan behöver också medicinskt skydd”, menar Dimov i IRU-uttalandet.

Källa: Romena.cz

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS