Katherine Hauptman blir chef på det nya Förintelsemuseet

Katherine Hauptman blir chef för nya Sveriges museum om Förintelsen. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Katherine Hauptman blir chef för Sveriges nya museum om Förintelsen. Hauptman, doktor i arkeologi, har under sin tid som chef för Historiska museet i Stockholm, bland annat lett arbetet med utställningen ”Speaking memories – Förintelsens sista vittnen”.

Katherine Hauptman har doktorerat i arkeologi och har god kunskap inom Historiska museets samlings- och forskningsområden. Hon har lång erfarenhet av utställningsproduktion, bland annat genom en utställning om vikingar som sedan flera år turnerar runt i världen och av att leda pedagogiskt arbete. Katherine Hauptman har även deltagit i statliga utredningar och regeringsuppdrag, och innehar internationella förtroendeuppdrag, bland annat som ordförande för svenska ICOM (International Council of Museums). Hon kommer från jobbet som chef för Historiska museet i Stockholm.

Sveriges museum för Förintelsen är en pågående process och som är nu under uppbyggnad. Sveriges museum för Förintelsen ingår i Statens historiska museer och ska öppna i Stockholm i juni/juli i år – åtminstone digitalt. Exakt var museet ska ligga fysiskt är ännu inte bestämt.

Jag tänker att mitt uppdrag blir att leda det här museet till att skapa större förståelse och kunskap om historiska sammanhang kring Förintelsen, säger Hauptman till Sveriges radio.

Museet ska bland annat utgå från överlevande från Förintelsen med anknytning till Sverige, och deras livsberättelser. Museet ska också ta upp Förintelsens betydelse i dag och utgöra en kunskapsbank tillgänglig för hela landet.

Det här museet kan bidra till hur människor möter varandra, öka förståelsen för olikheter och slå vakt om människovärdet, säger Katherine Hauptman i ett pressmeddelande.

Hon tillträder sin nya tjänst den 1 februari. Magasin DIKKO kommer följa utvecklingen av museet och ser fram emot att skriva om hur museet tar upp och implementerar Förintelsen av Romer.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS