Kajsa Varginspirerat saftigt havregrynsbröd

Det här är lite av ett Kajsa Varg-bröd, man tager va man havet, typ. Så det mesta är utbytbart utom keson. Det går också göra brödet glutenfritt. Jag måttar aldrig så det här är det bästa jag kan åstadkomma.

Text: Britt-Inger Hedström Lundqvist
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedInTikTok och Instagram
  • 4 dl vatten och 1-2 dl keso (keso gör brödet saftigt)
  • 3 – 4 dl havregryn, gillar du havregryn ta mer av det och minska mjölet
  • Tillsätt ungefär 1 dl solrosfrön och ca 1 dl linfrön.
  • 14 g (1 paket) torrjäst
  • Söta med ca 1 – 1/2 – 1 dl sirap.
  • 1 tsk salt
  • 6 – 9 dl vetemjöl

Eftersom jag aldrig mäter upp när jag bakar så blir inga bröd lika. Men keson är nyckeln till att brödet blir riktigt saftigt. Det spelar ingen roll om det är mini, lätt eller vanlig keso, ju fetare keso ju mer av keson blir kar efter gräddningen, jag brukar använda lättkeso.

  • Blanda vetemjöl med torrjästen i en stor bunke.
  • Värm vattnet ljummet, och tillsätt havregryn, salt och sirap. Rör om.
  • Tillsätt vattenblandningen till mjöl- och jästblandningen i bunken. Blanda till en kladdig smet, och tillsätt sedan gradvis mer vetemjöl, tills den blir mer fast och enhetlig, och släpper från bunkens kanter.
  • Låt degen jäsa under kökshandduk i cirka 15 minuter.
  • Ha ut degen degen på ett ren, mjölad arbetsyta och knåda den lätt så den blir smidig. Tillsätt mer mjöl om så krävs, fast det gör inget om den är kladdig.
  • Dela upp degen i 2 lika stora delar och forma till limpor. Placera i lätt oljade brödformar och ställ på en plåt.
  • Ställ in plåten i nedre tredjedelen av ugnen medan ugnen är kall, och sätt sedan ugnen på 225°C och grädda i ca 30 – 45 minuter.
  • Ta ut ur ugnen och låt svalna på galler.

Ska du få det lite extra smak på brödet så kan blanda sirap och starkt kaffe som du penslar med efteråt när brödet är varmt.

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS