Pannkakan, en klassiker

pixabay

Pannkakor är en gammal rätt och en rätt som vi alla har olika minnen av. Pannkakan har mest troligt funnits i Sverige sedan forntiden och omnämns första gången i svensk text i 1538. Innan det blev vanligt med spis så stektes pannkakorna oftast i en trebent panna över eld. Det finns olika varianter på pannkakan den går till exempel att göra med lite fläsk.

Pannkakor i olika skepnader finns i stort sett runt om i hela världen. Nu för tiden är det ofta en söt rätt, som kan serveras med en klick sylt och lite vispad grädde.


Grundrecept:

6 dl mjölk

2 ½ dl vetemjöl

3 ägg

½ tsk salt

Smör att steka i

Vispa mjölet, saltet och äggen med hälften av mjölken till en slät smet. Vispa i resten av mjölken.

Stek sedan i medelvarm stekpanna till tunna pannkakor.


Blir det mot förmodan pannkakssmet över går den att spara i kylen i en gammal urdiskad ketchupflaska. Detta kan vara en bra lösning för den som vill ha pannkaka fler dagar. Blir det färdig pannkaka över går de att hacka och steka upp den, eller varför inte fylla med någon god gryta och göra crepes.

Är det kalas så går det med hjälp av bär, glass och/eller vispad grädde att göra pannkakstårta, grymt gott.

Du kan också ha rivna morötter eller andra rotfrukter, spenat, nässlor, sylt, bär, kli, vetegroddar eller annat som du har hemma i smeten. Människor sätter gränser. Pannkakor gör det inte.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 248 340

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61