Recept| Kokihop med Faster Elvy

Privat foto

När jag satt med min kaffekopp och tittade ut genom fönstret , och såg det mycket höstliga-blåsiga och tråkiga vädret, kom jag outsökt att tänka på vår lilla Faster Pelvis ( Elvy). En sån här höstlig dag kunde hon ringa och säga, kom över och ta dig lite ”kokihop”.

Jag var naturligtvis inte sen att springa över till henne för jag visste att tillsammans med ”kokihopet” skulle det bli en eftermiddag fylld av berättelser ifrån förr. Ni förstår det där ”kokihopet” var egentligen inte så märkvärdigt i sig själv men för vår lilla faster Pelvis stod det ett barndomens skimmer över det, och tillsammans med henne , så blev det en sagolikt god middag.

Med stora barnaskaror förr så var det ju inte lätt att få det att gå ihop och mätta alla så man skar ner lite rökt fläsk ihop med potatisen hade man sen någon lök och några morötter att lägga i med så blev det ju ännu bättre.

Medans ”kokihopet” värmde mig ifrån de höstliga vindarna fick jag ta del av min pappas, farbröders och fastrars barndom. Deras upptåg som kanske inte alla gånger uppskattades av Farmor och Farfar. Även andra berättelser som om min Farfars mor som var ett ”särskilt” fruntimmer.

Hon var en driven kvinna och skaffade sig själv både häst och vagn, med sin handel och vandel. Sen kunde hon visst både det ena och andra som inte prästen såg med blida ögon på. Som ni förstår var det härliga timmar.

Jag tror banne mig att jag får ge mig ut och skaffa lite rökt fläsk sen blir det väl jag som får något drömskt i blicken, när jag skär ner fläsket ihop med potatisen.

Lillemor Holmlund