Karolinska institutet ska återlämna mänskliga kvarlevor till Malå Sameförening och Malå Sameby

privat bild

Regeringen har i dag beslutat att Karolinska institutet får återlämna mänskliga kvarlevor efter en samisk kvinna till Malå Sameförening och Malå Sameby.

Källa: regeringen.se

– Det samiska folket i Sverige har historiskt drabbats hårt, både av arkeologiska utgrävningar och den rasbiologiska forskningen. Även om det aldrig kan göras ogjort så måste vi lära oss av vår historia och göra vårt yttersta för att den inte ska upprepas. Därför känns det bra att kvarlevorna nu kommer att återlämnas och jordsättas i kvinnans hembygd, säger utbildningsminister Mats Persson.

Karolinska institutets begäran har föranletts av att Malå Sameförening och Malå Sameby har begärt repatriering av kvarlevorna för att jordsättas i Malå. Universitetet har genomfört en utredning där kvarlevornas ursprung och identitet har kunnat fastställas och har bedömt att det finns förutsättningar att återlämna kvarlevorna.

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS