Kommunfolket får magknip och de gamla får bullar- 6 december

Lillemor Holmlunds adventskalender publiceras i DIKKO från 1 december och fram till julafton. #lillemorsjulresa

Författare: Lillemor Holmlund
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedIn och Instagram

6 december

Hallå ropade jag försiktigt, ville ju inte att Fru Hilprasson skulle höra mig. Var är ni. Det var ju mörkt ute så jag tände lamporna på El-vira och snurrade runt  om med henne och sökte med blicken. Men av småfolket syntes inte ett spår.

Jag rullade framåt en bit, tänkte att småfolket kanske ville sträcka ut benen ett tag. De hade ju suttit en hel del i korgen på El-vira. Men nej – inget småfolk. Då hördes ett Swiss i luften och helt plötsligt stod gammeltomten framför mig i korgen. Var tog ni vägen sa  jag och var är de andra små. Med händerna i midjan och med en bestämd min svarade gammeltomten: De är på uppdrag. Hemligt uppdrag. Va! sa jag, vad har ni nu hittat på. Berätta!

Jo, fortsatte han, efter det vi hört vad Fru Hilprasson berättade. Tyckte jag att vi liksom skulle  besöka kommunhuset och se vad som pågicks där. Och den synen vi såg gjorde  att vi alla tre drabbades av ett sånt raseri inombords, att jag knappt kommer ihåg i mannaminne när det hände sist. Där satt de, kommunstyrelsen och deras medarbetare, frossande högröda i ansiktet av allt de proppade i sig  runt ett dignande julbord, så deras magar svällde över kjol och byxlinningarna. Allt på skattebetalarnas bekostnad, de pengarna kunde ha använts mycket bättre..

Dessutom när vi kikade runt i lokalerna. Så hittade vi låda på låda av pepparkakor, lussebullar, andra kakor och massvis av chokladkartonger. Nu håller Knoll och Totta på att flytta över pepparkakor, bullar och choklad till Solglimtens kök.

Men Herre gud sa jag. Ni kan ju inte bara ta saker därifrån. Det är ju stöld och tänk om Fru Hilprasson blir anklagad. Det är inte stöld nästan vrålade gammeltomten och sa sen med lugnare röst: Det är en rättvisare fördelning av resurserna. Dessutom kastade jag en förvanskning syn över dem, de kommer inte att märka något och sen fortsatte han med ett illmarigt flin. De kommer att vara upptagna resten av veckan, som med magknip och ofta  besök på ett visst ställe och kanske ett klädbyte då och då.  Då kunde jag inte låta bli att skratta. De är finurliga av sig småfolket.

Men sa jag, hur ska Fru Hilprasson (som säkert kommer att undra igen, hur saker dyker upp ur tomma intet)  förklara vad alla godsaker kommer ifrån. Det är lugnt sa gammeltomten, Vi skickade med ett kort där det står: En tidig God Jul  hälsning från Folket i Säffle. Och det är ju sant, det kommer ju ifrån dem.

Som gammeltomten hade sagt det, dök Knoll och Tott upp  med stora leenden på sina läppar och sa i korus. Uppdraget utfört till punkt och pricka. Bra sa gammeltomten nu åker vi till min kusinssysslingsbryllings-tremänning, så vi får lite i oss och en sovplats över natten. Han bor alldeles här i närheten. Om  du svänger  upp där framme på skogsvägen till vänster med El-vira  och stannar vid  den första ladan du ser, så är vi framme.

För att göra det enklare för mig och slippa skriva det långa kusinssysslingsbryllings-tremänning, kommer jag hädanefter kalla honom för Tore. Som ni även vet sen förut, får jag ju inte berätta deras riktiga namn.

Väl framme vid ladan stod Tore redan utanför med ett leende och sa. Välkomna. Vi har hört ryktas att du gammeltomten var ute och far på vägarna med sällskap. Men vem är det du har med dig sa han och tittade på mig. Innan jag hann presentera mig sa gammeltomten. Detta är Lillemor, barnbarn till Hjärta  av vandrarfolket. Nä, men utropade Tore och slog sig  förtjust på knäna. Välkommen, kom in i ladan.

Väl inne i ladan ropade Tore: Kom fram ni små och hälsa. Vi har storfrämmande (hm hm stor och stor, men jag är ju längre än småfolket i varje fall). Lillemor, barnbarn till Hjärta av vandrarfolket är här med släkten från Åmål.. Ur varje skrymsle och vrå dök det upp småfolk.  Det kryllade av småfolk runt omkring mig ,och alla ville de hälsa och prata. Till slut höjde Tore rösten och utropade Lugna er, låt våra gäster åtminstone få sätta sig ner och ta sig en kopp kaffe och lite att äta först. Så kan vi språka sen.

Här kan du läsa hela Lillemors julkalender

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS