Konstnären David Chichkan ger oss en inblick bakom fronten i Ukraina

Illustration David Chichkan

Sedan ryska trupperna invaderade 2014, för att sen övergå till ett fullt utvecklat krig i 2022, så har många politiska förståsigpåare försökt förenkla konflikten åt ena eller andra hållet.

Text: Stellan Elebro
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedIn och Instagram

Alla är nog välbekanta med nazistanklagelserna mot Ukraina likväl som några debattörer felaktigt pekar ut Ryssland att bära samma anda som i Sovjetunionen. Situationen i Ukraina är dock komplex och ingen med insyn kan till exempel förneka att det finns en historiskt stark vänsterrörelse, anarkisterna, som strider för Ukrainas väpnande styrkor och att en ny post-kommunistisk vänster följer deras exempel.

Det fråntar varken faktumet att Ukraina har en inhemsk extremhöger eller till exempel att Ukraina som stat har en lång väg att gå för att göra sig av med korruption och antidemokratiska förhållningssätt. Vad de flesta demokrater dock kan enas i är att ett maktövertagande eller militär förlust mot Putins Ryssland skulle förvärra situationen betydligt för alla demokrater. Det är från denna anarkistiska rörelse som artisten David Chichkan har sina rötter.

Konstnären David Chichkan

Under det krig som nu rasat i snart tre år har han ritat porträtt på de soldater han träffat ute vid fronten. Bland dessa finns vanligt folk men också vänsteraktivister och anarkister. Än mer intressant är också att han i ett land med många antiromska strömningar också avtecknat och hyllat romska soldater som slåss för Ukrainas frihet.

Illustration David Chichkan

Han står också bakom bland annat en väggmural med den romska flaggan i en ukrainsk soldats hand. Allt hans arbete med porträtten från fronten sammanställdes i början av 2023 till en utställning som visades i bland annat Kiev och mindre städer. När utställningen nådde Odessa hade dock den ukrainska extremhögern fått upp ögonen för Davids synliggörande av vänsteraktivister och minoriteter i militären.

Odessas konstmuseum utsattes därför för bombhot, hot mot personal och en välriktad kampanj från nynazistiska krafter. Följden blev att Odessas konstmuseum ställde in utställningen. Över hela Europa hjälper nu antinazistiska krafter till att sprida hans konstverk. Därför är det med glädje jag ser att DIKKO återger David Chichkans arbete.

När DIKKO var i kontakt med David Chichkan för att höra om han ville tillägga något sa han:
What you need to remember in the article is that Roma fight like lions! and the Roma community where I painted the mural hosted refugees, Ukrainian Roma and Ukrainians. The civil war is a cunning deception of the Russians.

Illustration David Chichkan

David Chichkans arbete har tidigare fått illustrera dikten ”Gråt utan tårar” i DIKKO. En dikt som skrevs när kriget i Ukraina bröt ut och som publicerades i DIKKO på Förintelsens minnesdag.

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS