Krönika| Jag uppfostrades i en romsk familj och formades av kampen

Dusan Yusuf Marinkovic berättar med sina egna ord varför den romska galan Himlen, jorden och hjulet är viktig för honom och varför han är en del av att arrangera den.

Dusans berättelse

För 22 år sedan den 10:e oktober mördades min mammas bror av nynazister. Han var bara 14 år gammal och skulle ner till affären för att köpa läsk till sin familj.

Han misshandlades till döds för att han var rom. Jag föddes 10 dagar senare, i ett Belgrad som var präglat av protester mot nazisternas våld. Min ankomst till världen kom i en tid av romsk aktivism, jag uppfostrades i en romsk familj och formades av kampen.

En kamp för jämlikhet, en kamp som väcktes till liv genom min morbrors död. När jag själv var 14 år gammal skulle jag för första gången delta i ett panelsamtal och berätta om mina åsikter, mina tankar och den utsatthet som jag kände som rom.

Journalisterna frågade mig ofta ”Hur känns det att vara rom?” Som att min identitet skulle vara något märkvärdigt. Min musik uppmärksammades och jag ställde ut musiken i en utställning. Låtarna handlade om förtryck och diskriminering.

Kort efter det kom publikationen av den svenska statens ”vitbok”. Jag fick höra att tanken med vitboken, utställningarna och frågorna av journalister var att ge ett erkännande åt romer och skapa förståelse för vår kultur.

Den här stilen av att presentera vår historia och kultur med misär och lidande i syfte av att skapa förståelse har länge präglat vårt folk. Utställningar, dokumentärfilmer, rapporter och projekt har ständigt målat upp romer som offer.

Att upplysa om vår historia och kultur är viktigt men det ligger inte i vår kultur att vara förtryckta. Romer är visionärer, musiker och skapare. Vi har sett världen ur unika ögon. Vi är inga offer.

Därför har vi som mål att skapa en kväll med romsk kultur där fokuset ligger på positiva krafter. Där fokuset riktar sig på aktivister, eldsjälar, förebilder och konstnärer snarare än offer för majoritetssamhällets förtryck.

En kväll där våra likheter med majoritetssamhället för en gångs skull lyser starkare än olikheterna. Vi kommer, under vår romska gala, att bjuda in romska aktörer från hela landet för att delta i en prisutdelning i de fem kategorierna.

Alla kategorier är direkt kopplade till romska förebilder och kommer att lyfta och hylla pristagarna. Romska konstnärer, aktivister och andra eldsjälar kommer att stolt få ta emot priser för sitt engagemang.

Den här kvällen är för alla romska ungdomar som likt mig själv saknade förebilder. Som fick växa upp med ständiga berättelser om förtryck. Som ständigt får stå till svars hos icke-romer om varför vårt folk lider som de gör och har gjort.

Galan är för unga som ständigt påminns om att de inte duger till något annat än att just lida. Jag hoppas att med hjälp av denna gala att vi istället ska börja prata om de fantastiskt drivande romska aktörer som bidragit till samhällets utveckling.

Jag hoppas att vi kan hjälpa till att stärka självkänslan, gemenskapen och hjälpa romer få en instinkt om värdet av vår romska kultur. Men framför allt hoppas jag att de förebilder som likt min morbror mist livet för den romska kampen, inte gjort det förgäves, utan att vi för en gångs skull kan blicka framåt och bygga en ny framtid genom att hämta inspiration av oss själva och den positiva kraft som finns hos nutida romer.

Dusan Yusuf Marinkovic

Den Romska galan, Himlen, jorden och hjulet, kommer gå av stapeln den 27 september i Rådhuset i Malmö. Alla är välkomna. Tehara och deras samarbetspartners bjuder in till den romska galan Himlen, Jorden och Hjulet.

Den här kvällen är till för alla romer och romska förebilder runt om i landet. Det kommer att delas ut priser och hedra alla nominerade under kvällens gång.  Du kan hålla dig uppdaterad på fb Himlen, jorden och hjulet
Där kommer tider och program offentliggöras.

Tidigare reportage i DIKKO om galanVar med och nominera din resande/romska förebild

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu