Kultur| Romakonst och kultur på Matej Bel University

skärmklipp - Romano Jilo. Illustrativt foto (Källa: Pavel Albert)

UTRIKES| Tisdagen (22 oktober) öppnades ett unikt projekt vid fakulteten för utbildning vid Matej Bel University (UMB) i Banská Bystrica – Kabinettet för romakonst och kultur (KRUK).

Matej Bel University (UMB) utbildningsfakultet i Banská Bystrica är ett unikt projekt – Cabinet of Roma Art and Culture (KRUK), informerade Dana Straková, chef för avdelningen för marknadskommunikation vid UMB.

Syftet är att stödja en kreativ konstnärlig verksamhet, att reflektera vetenskapligt och forska om romsk konst och kultur, dess identitet, äkthet eller specificitet i samband med majoritetssamhället i termer av olika vetenskapliga discipliner.

KRUK är ett försök att skapa ett tvärvetenskapligt utrymme som kartlägger rikedomen i samtida romersk konst och kultur ur olika perspektiv. Under dess regi finns det ett utrymme för permanent dialog som handlar om viktiga ämnen för både minoritet och majoritet, sade projektkoordinatorerna Daniela Kováčová och Emília Rigová. 

Projektet kommer också att fokusera på utbildnings- och utbildningsaktiviteter relaterade för att avslöja stereotypa tankemönster för majoritets- och minoritetsdelarna i samhället.

En del av evenemanget var också öppningen av den internationella utställningen Keres Culture! i Central Slovak Gallery i Banská Bystrica. Utställningen presenterar arbetet med en ung generations konstnärer som arbetar med ämnet romsk identitet och bättre reflekterar och är kritiskt. Utställningen pågår till 23 februari nästa år.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu