Kultur| ”The Secrets We Keep” hade en judisk huvudperson, den israeliska regissören gjorde henne romsk

”The Secrets We Keep”, baseras på ett krigsbrott som ägde rum i östra Rumänien, filmen tar sig an andra världskrigets trauma ur ett sällsynt perspektiv

JTA – När den israeliska regissören Yuval Adler såg manuset till ”The Secrets We Keep”, en thriller om en kvinna som kidnappar en man visste han att han ville göra några förändringar i filmen. Huvudrollsinnehavaren tror att han är den man som utsatte henne för tortyr under andra världskriget och Adler vill berätta hennes historia.

Historien kretsar kring en judisk kvinna som uthärdade nazismens fasor i ett tyskt koncentrationsläger. Adler började prata med huvudskådespelerskan Noomi Rapace, känd för sin huvudroll i filmatiseringen av Stig Larssons Millenium-böcker, för att se om de kunde fräscha upp manuset med detaljer från hennes egen berättelse

Till Adlers förvåning berättade Rapace för honom att hon tror att hon har romska anor och att hon var känslomässigt kopplad till deras historia. Så de förändrade den judiska karaktären till en romsk.

Resultatet är en film som brottas med Holocaust-trauma från ett annat perspektiv än den judiska upplevelsen – men en som på många sätt är skrämmande lik.

Jag tycker att det är jättebra för det här är en historia som man vanligtvis inte ser, säger Adler till https://www.timesofisrael.com/

Rapace spelar rollen som Maja, en romsk kvinna som bor med sin amerikanska läkarman i en liten stad i USA-södern på 1950-talet. Maja ser en man som hon är övertygad om är en före detta nazist som var en del av en grupp tyska soldater som våldtog och dödade hennes familjemedlemmar – inklusive hennes syster – under en krigshändelse som hon ständigt återupplever i traumatiska återblickar. Hon bestämmer sig för att kidnappa honom.

När Maja har bundit mannen i källaren måste hon övertyga sin man om att hennes aning är sann även om hon inte har några konkreta bevis. När hon bombarderar mannen med frågor (och vissa fysiska övergrepp) blir hennes motiv otydliga, och hennes man, som aldrig har hört Majas krigshistoria, börjar undra om trauma har fördunklat hennes sinne.

Innehållet är inte tillgängligt.
Vänligen tillåt cookies genom att klicka på ”Godkänn” i bannern

Filmen är inspirerad av filmen ”Death and the Maiden” från 1994, som i sig var en anpassning av en pjäs av Ariel Dorfman. Roman Polanski regisserade den tidigare versionen, som spelas i Sydamerika – en kontinent som är känd för att hysa många nazister efter kriget. Förutom Rapace spelas ”The Secrets We Keep” av den svenska actionfilmhjälten Joel Kinnaman som Thomas, den kidnappade mannen, och Chris Messina som Majas make, Lewis.

Adler, som har en doktorsexamen i filosofi och arbetat som skulptör, har blivit en av de mest kända israeliska regissörerna som arbetar i USA, tack vare framgången med sin hyllade debut 2013 ”Bethlehem” – en israelisk polisthriller som vann motsvarande av sex israeliska Oscars och var hans lands bidrag i Academy Awards utländska filmlopp.

För den här filmen undersökte Adler forskningen om romska erfarenheter från förintelsen. 

Romer hölls inte alltid i koncentrationsläger, konstaterar Adler – oftare var de mål för krigsförbrytelser i det fria. Händelsen Maja genomgick är baserad på ett verkligt krigsbrott som ägde rum i östra Rumänien.

Adler är intresserad av hur man idag dömer människor för synder som begåtts under en annan tid och hur man kan bevara historiens kärna.

Hur hanterar du det förflutna? frågar Adler. Du kan erkänna att saker var dåliga tidigare, eller du kan försöka att skriva om och förstöra och eliminera den?

Läs hela recensionen från The times of Israel HÄR

Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu
Blogg: Essentiellt