Kultur| Var en fin flicka, sa de

pixabay

Inför kvinnodagen har DIKKO bett om en översättning av Cynthia Nixons ”Be a Lady They Said”.

Var en fin flicka, sa de. Din kjol är för kort. Din tröja för tunn. Dina byxor för tighta. Visa inte så mycket hud. Visa inte dina lår. Visa inte brösten. Visa inte midjan. Bär inte urringat. Låt inte dina trosor synas. Visa inte dina axlar. Skyl dig. Lämna lite åt fantasin. Klä dig propert. Var inte en fresterska. Män kan inte kontrollera sig. Män har behov. Du ser sur ut. Slappna av. Visa lite hud. Se lite sexig ut. Var het. Var inte så provocerande. Du ber om det. Bär svart. Ha klackar. Du är för uppklädd. Du är för enkelt klädd. Bär inte mjukisbyxor, det ser ut som att du inte bryr dig.

Var en fin flicka, sa de. Var inte för tjock. Var inte för smal. Var inte så stor. Var inte så liten. Ät upp. Ät inte så mycket. Ät inte för fort. Ta en sallad. Ät inte kolhydrater. Hoppa över efterrätten. Du behöver gå ner i vikt. Den där klänningen måste passa. Banta. Tänk på vad du äter. Ät selleri. Tugga tuggummi. Drick mycket vatten. De där jeansen måste passa. Du ser ut som ett skelett. Varför äter du inte? Du ser helt utmärglad ut. Du ser sjuk ut. Ta en hamburgare. Män gillar kvinnor med lite kött på benen. Var smal. Var lätt. Var nätt. Var späd. Var kvinnlig. Var liten i storleken. Var extremt liten i storleken. Var så liten att du inte finns. Var mindre än så.

Var en fin flicka, sa de. Ta bort allt kroppshår. Raka benen. Raka dig under armarna. Raka bikinilinjen. Vaxa ansiktet. Vaxa armarna. Vaxa ögonbrynen. Ta bort mustaschen. Blek det här. Blek det där. Du är för brun. Du är för blek. Ta bort dina ärr. Täck över dina bristningar. Träna dina magmuskler. Fyll dina läppar. Botoxa rynkorna. Gör en ansiktslyftning. Fettsug magen. Slimma låren. Trimma vaderna. Pigga upp tuttarna. Se naturlig ut. Var dig själv. Var äkta. Var självsäker. Du anstränger dig för mycket. Du ser för fixad ut. Du är överdriven. Män gillar inte när kvinnor överdriver.

Var en fin flicka, sa de. Sminka dig. Återfukta. Täck över finnarna. Fixa näsan. Markera kindbenen. Lägg ögonskugga. Fyll ögonbrynen. Förläng fransarna. Använd läppstift. Pudra, lägg rouge, skugga, ljusa upp. Ditt hår är för kort. Ditt hår är för långt. Dina toppar är kluvna. Gör slingor. Färga om rötterna. Färga håret. Inte blått, det ser onaturligt ut. Du börjar bli gråhårig. Du ser gammal ut. Se ung ut. Se ungdomlig ut. Se ut som att du inte åldras. Bli inte gammal. Kvinnor ska inte bli gamla. Gammalt är fult. Män tycker inte om när det är fult.

Var en fin flicka, sa de. Håll på dig. Var ren. Var orörd. Var oskuldsfull. Prata inte sex. Flörta inte. Var inte slampig. Var inte en hora. Ligg inte runt. Håll på din värdighet. Ha inte sex med för många. Släpp inte till. Män gillar inte slampor. Var inte pryd. Var inte så spänd. Ha lite kul. Le mer. Tillfredsställ män. Var erfaren. Var sexuell. Var oerfaren. Var snuskig. Var oskuldsfull. Var sexig. Var den coola tjejen. Var inte som andra tjejer.

Var en fin flicka, sa de. Prata inte för högt. Prata inte för mycket. Ta inte så mycket plats. Sitt inte så. Stå inte så. Var inte skräckinjagande. Varför är du så eländig? Var inte bitchig. Var inte bossig. Var inte påstridig. Överdriv inte. Var inte så känslosam. Gråt inte. Skrik inte. Svär inte. Var passiv. Var lydig. Härda ut. Stå ut med smärtan. Var tillmötesgående. Klaga inte. Boosta hans ego. Få honom att falla för dig. Män vill ha det de inte kan få. Släpp inte till. Det är jakten männen vill ha. Vik hans kläder. Laga hans mat. Gör honom nöjd. Det är kvinnans uppgift. Du blir en bra fru åt någon, en vacker dag. Byt till hans efternamn. Behöll du ditt efternamn också? Galen feminist. Föd hans barn. Vill du inte ha barn? Det kommer du vilja ha. Du kommer ändra dig. Det gör ni alla.

Var en fin flicka, sa de. Bli inte våldtagen. Skydda dig. Drick inte för mycket. Gå inte ensam. Gå inte ut för sent. Klä dig inte så. Visa inte för mycket. Bli inte full. Lämna inte din drink. Ha en kompis. Gå där det är upplyst. Håll dig till trygga kvarter. Berätta för någon när du går. Ta med pepparspray. Köp en visselpipa. Håll nycklarna som ett knogjärn. Lär dig självförsvar. Lås bilen. Lås dörrarna. Gå inte ut ensam. Ta inte ögonkontakt.  Flirta inte. Blinka inte. Se inte slampig ut. Jobba inte sent. Dra inte fräckisar. Le inte mot främlingar. Gå inte ut på natten. Lita inte på någon. Säg inte ja. Säg inte nej.

Bara var en fin flicka, sa de.

Svensk översättning:
Johanna Olsson
Ed Eriksson
Linda Lundqvist

Orginal: ”Be a Lady They Said”

Innehållet är inte tillgängligt.
Vänligen tillåt cookies genom att klicka på ”Godkänn” i bannern

Girls. Girls. Girls. Magazine girlsgirlsgirlsmag.com

Words: Camille Rainville
Narrator: Cynthia Nixon
Director: Paul McLean paul-mclean.com
Music: Louis Souyave @ OPM.london
Post: Mini Content mini-content.com
Producer: Claire Rothstein claire-rothstein.com

Special thanks to Alicia Lombardini alicialombardini.com/ and Luke Glover lukeglover.co.uk/

#kvinnodagen #8mars #varenfinflicka #bealady

Västerbottensredaktionen
redaktionen@dikko.nu