Ledare| Magasin DIKKO ett år med journalistik och massor av glädje

privat bild

DIKKO firar ett år!

Den 15 november 2018 startade vi och nu har det gått ett helt år. När vi startade tidningen visste vi inte hur det skulle bli. Det enda vi visste var att vi själva saknade en tidning där vi kunde dela enskilda artiklar och vara med i debatten.

Det har varit ett fantastiskt år. DIKKO har fått massor av läsare, vunnit pris och etablerat sig. Ingen kan önska sig mer än så.

DIKKO är fortfarande en ideell tidning som inte får några bidrag. Tidningen överlever på de gåvor som läsarna skickar in till oss när vi signalerar att vi har utgifter.

Det handlar inte om att vi är emot bidrag i sak, utan mer att när vi satte samman redaktionen glömde vi att ta med någon som var intresserad av att söka pengar. Shit happens when you party naked. Vi tänkte inte på det, så att säga, vi ville bara göra en tidning. Men man måste säga att det har gått bra ändå.

Tanken med tidningen är att vi ska publicera sånt som rör resande/romer, nyheter, kultur, reportage och en massa annat. Vi vill ta in tips och artiklar om och av resande/romer, gammalt som nytt.

Vi har flera utomstående personer och föreningar som hjälper oss på olika sätt med tidningen. Vilket visar att tidningen blev det vi ville att den skulle bli, en tidning med, om och av resande/romer.

Den enskilt mest delade artikeln under det här året är artikeln ”Italiens inrikesminister vill sterilisera romska kvinnor och adoptera bort barnen” som är delad 3442 gånger. Matteo Salvinis galenskap skapade många rubriker under det gångna året, men ingen av de artiklarna har kommit upp i samma antal delningar. Numer har Salvini och hans vansinniga idéer försvunnit från Italiens regering. Tack och lov.

Vi har haft lite barnsjukdomar, till exempel så har alla våra bilder försvunnit när vi gjort uppdateringar. Den ena gången fick vi ladda in nya bilder för de hade försvunnit som en fis i rymden, inte ens lukten av dem fanns kvar. Den andra gången löste Jack det efter sömnlösa nätter, röda ögon och en envetenhet som inte ens en bålgeting skulle ha en chans mot, testande han olika varianter och med lite tur fixade han det, han är en klippa våran Jack.

Det som har varit allra bäst under det här året är människors engagemang i tidningen. Något som blev tydligt när man skulle nominera till den romska galan ”Himlen jorden och hjulet” och årets förening/projekt där DIKKO fick publikens pris som den mest nominerade föreningen/projekt. Och det är det finaste priset om man frågar oss på redaktionen, ett folkets pris som vi är mycket stolta över.

Kim var på galan och representerade DIKKO så nu står den vackra statyetten i Kims bokhylla där han bevakar den som en ilsken iller och vägrar släppa ifrån sig den. Fast han har lovat att vi andra ska få titta på den mot en mindre summa eller någon annan lämplig muta så som en liten groda eller något annat kräldjur. Ja, ja han är väl värd både att ha statyetten och en liten delikatess.

Vår tanke har hela tiden varit att fylla ett tomrum som funnits i rapportering kring resande/romer. Kunskapen om resande/romer i samhället är otroligt låg och kanske kan vi göra en liten skillnad med att belysa resande/romer med våra artiklar.

Nu kör vi ett år till, med fler läsare, större och bättre, tillsammans med alla som vill, kan och orkar.

Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu
Bloggen #Essentiellt