Lillemor besöker slottet – 14 december

Lillemor Holmlunds adventskalender publiceras i DIKKO från 1 december och fram till julafton. #lillemorsjulresa

Författare: Lillemor Holmlund
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedIn och Instagram

14 december

Efter vi lämnat Odingsborg tyckte jag att vi skulle pröva lyckan runt om i Gamla Uppsala. Eftersom de hade låtit på Herr Mommalisheron att just ljus var en bristvara där omkring. Mycket riktigt verkade det vara så. För där folk var hemma (resten som inte öppnade, var säkert iväg och tjänade ihop till brödfödan och julskinkan) där vi knackade på, hoppade liksom ljusen  av sig själv i händerna på dem. Det klirrade lattjot i plånboken. Tja, de klirrade väl inte i den, utan på mitt konto. Gud bevare och pris ske Swischen.  Jag kom allt närmare att kunna betala fakturan till firman Ljus Framtid.

Vilken väg ska vi ta nu frågade gammeltomten när han såg att jag var nöjd med min handel och vandel  där. Norr eller söderut. Söder ut svarade jag, det är för mycket snö norröver, och då blir det svårt att ta sig fram med El-vira.  

Efter att ha korsat Uppsala igen svängde vi ut på  motorvägen mot Stockholm. Men det var så mycket trafik och bilar som tutade på oss. En grinig karl till och med vevade ner rutan och skrek åt mig, ”Flytta på dig din jädrans snigel, du stoppar ju all trafik”. De skulle han inte ha gjort. För gammeltomten viftade lite med handen, sen hade den karln tunghäfta resten av dagen.

Nej, sa gammeltomten: Det här är för besvärligt och allt tutande får jag huvudvärk av. Nu tar vi våra vägar i stället. Innan jag visste ordet av så for vi i väg snurrande ut över vägkanten och jag blev alldeles yr i huvudet och fattade inte alls var vi var någonstans när vi äntligen stannade. Vimmelkantig försökte jag fokusera blicken, men mina ögon ville gå åt varsitt håll. Så det tog en stund innan jag kunde fästa blicken på byggnaden framför mig. Vi stod framför Drottningholms slott.

Vad skojsigt utbrast jag, nu går vi och knackar på och hälsar på Kungen och Silvia. Det behöver nog massor av ljus i sina salar. Med småfolket trippande efter mig gick jag fram till slottsporten för att knacka på. Men precis framför porten stod två sådana däringa vakter ni vet, som kungligheter har runt omkring sig lite här och där. Med korsande gevär framför porten frågade de mig om mitt ärende. Jag sa som det var, att jag bara ville hälsa och fråga om kungligheterna  behövde ljus. Med en snorkig uppsyn tittade de ena vakten ner på mig och sa. För det första så är Majestäterna inte hemma. För de andra så krävs det att du fått audiens och för det tredje så beställer de bara av sina hovleverantörer.

Jag bara blängde surt på honom  tillbaka och sa. Audiensare  mig hit och hovleverantörer mig dit. Jag ska minsann mejla till Drottningen och berätta om hur ni behandlar vanligt folk. För jag vet om Silvia hade varit hemma, hade jag just nu suttit i en av salarna och fikat med henne. För hon är en kvinna av folket, och ingen fisförnäm vakt som tror han är finare än majestäterna själva. Så det så. Sen svängde jag tvärt på klackarna och gick därifrån med småfolket nu klampande  efter mig.

Jaha, sa gammeltomten, det där gick visst inget vidare. Nej, svarade  jag, men jag ska inte låta de där förstöra mitt humör. Det har ju gått skapligt innan ändå. Nu far vi vidare. Efter ett snirklande på småvägar kom vi ut på motorvägen  mot Norrköping. Där var trafiken mycket lugnare. Efter ett tag stannade vi till vid en rastplats vid vägkanten. Nu var det dags för lite näring i form av en termos fyll med kaffe och bullar, som vi försett oss med hos Herr Mommalosheron på Odingsborg. Medans vi satt där och intog vår näring, kom det en röd bil  som det stack ut granar ifrån. Den saktade in vid rastningsplatsen och stannade.  Ur bilen  klev två karlar även de i mogen ungdom. Nä men dra på trissor utropade jag förtjust är det inte Curt och Sonnie………….

Här kan du läsa hela Lillemors julkalender

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS