Mamma misstänks ha dödats av sina söner

pixabay

Två bröder ska enligt Expressen ha kört ihjäl sin mamma och skadat hennes nya pojkvän i Lundby på Hisingen. Det ska innan dådet ha hållits en romani kris/krísi – där mamman anklagats av sönerna för att hon varit otrogen. 

Enligt uppgifter som framkommit till Expressen hade det under söndagen hållits en romani kris/krísi mot mamman. Den person som var kallad till rättegången var pojkvännens pappa, men han infann sig inte. Vad domen blev under kris/krísin framkommer inte, men på lördagseftermiddagen fick polisen in larmet om att de två personer som var berörda av kris/krísin hade blivit påkörda.

Det kan därför vara möjligt att konsekvensen av den parallella rättegångarna som romani kris/krísin är nu har orsakat en kvinna, en mammas död. En mamma som i så fall dog för sina söners hand för att hämnas en oförrätt. Romani kris/krísin är inte ett parallellt rättssystem där det inte finns tydliga offer och förövare, utan alla är offer för ett system som är föråldrat och inte borde finnas kvar. Magasin DIKKO har tidigare skrivit om att romani kris/krísi är ett system som aldrig hade funnits utan en tillåtande miljö och när barn dödar sina föräldrar börjar det vara dags att göra något åt det parallella rättssystem.

Att barn känner sig tvingade att döda en förälder för att en olaglig rättegång hållits av äldre män där de fördömer en handling är helt vansinnigt. Grundfelet ligger inte hos bröderna, de är lika mycket offer som mamman och hennes pojkvän, utan grundfelet ligger i de parallella rättegångar som hålls av män som skaffat sig en maktposition och tar sig rätten att bestämma straff utanför det svenska rättssystemet.

När magasin DIKKO gjorde sina reportage om romani kris/krísi ställdes frågan om hur Regeringskansliet generellt ställde sig till romani kris/krísi kom svaret att:

I Sverige gäller svensk lag och den svenska rättsordningen gäller naturligtvis för alla som bor eller vistas i Sverige.

Regeringskansliet agerar efter krísi -utredning i Malmö

Kris/krísi betyder domstol eller lag på romani och är en gammal tradition som fyllde en funktion när Romer stod utanför samhället. Det var ett sätt att lösa konflikter Romer emellan under en lång period då romer inte accepterades av majoritetssamhället. Kris/krísin upprätthöll lag och ordning samt skipade rättvisa. Domarna i dessa rättegångar är ofta äldre män, även om det funnits kvinnor, det är de med störst respekt som får uppdraget, eller så kan titeln gå i arv. Vid en romani kris/krísi samlas man tillsammans med de anklagade och offren. De båda parterna kallas in och får redogöra för sina handlingar. Efter det överlägger domarna och därefter beslutas det om straff.

Kris/krísin fyllde säkert en funktion när Romer stod utanför samhället men i dagens samhälle är kris/krísin endast en belastning och skadar Romer på så många plan. Romani kris/krísin fyller ingen funktion i ett modernt samhälle.

HÄR kan du läsa det DIKKO tidigare skrivit om romani kris/krisi

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS