Romani kris/krísi ett system som aldrig hade funnits utan en tillåtande miljö

Kvällspostens avslöjande om en romsk rättegång (kris/krísi) med anknytning till kommunens arbete med romer har verkligen rört om i det politiska landskapet i Malmö. Moderaterna och Centern kräver att ansvarig politiker Frida Trollmyr (S) ska lämnar sina uppdrag. SD har haft två ledamöter och en ersättare i Romska rådet i Malmö som redan har klivit av sina uppdrag.

Nu har det hela även tagit sig upp i regeringsnivå, i och med att Ebba Busch (Kd) tog upp frågan med statsministern, Stefan Lövfen (S) under en debatt. Ebba Busch ställde några frågor till honom som hon efteråt ansåg att hon fick ett icke-svar på.

Läs också: Romani kris/krísi en gammal tradition som nu ifrågasätts

Kommunalrådet Frida Trollmyr är ordförande i kulturnämnden och ordförande i romska rådet, sa sig inte känna till den romska rättegången eller den koppling till kommunanställda som uppdagades i Malmö. Något vi idag vet inte är sant. 

På sin Facebook-sida gör hon några förtydliganden, för att förklara sitt uttalande till en aktivist när denne informerade om att den kommunala verksamheten användes för korruption och hedersförtryck.

Och vad ska jag göra, lägga ner verksamheten? Då begår jag politiskt självmord.

På sin Facebooksida skriver hon:

Först och främst är det självklart för mig att svensk lagstiftning gäller alla. Jag står upp för vårt demokratiska samhälle där vi alla är lika inför lagen. Jag tar avstånd från all form av hedersförtryck och alla former av parallell rättskipning.

Hon fortsätter med att skriva:

Jag förstår att uttrycket ”politiskt självmord” är dumt och slarvig oavsett hur det används. Jag har aldrig medvetet underlåtit att stå upp mot felaktigheter. Det spelar ingen roll vem eller vilka det handlar om. Utifrån de uppgifter som framkommit i Kvällsposten om att medarbetare är inblandade och att kommunens lokaler använts, har kulturförvaltningen startat en internutredning. Alla kort ska självklart läggas på bordet.

Nu kräver Moderaterna och Centerpartiet i Malmö att Frida Trollmyr avsäger sig alla sina uppdrag. Moderaterna vill även lägga ner allt samarbete med romerna, för att det sedan ska tas upp igen i nya former. Centerpartiet anser att hon måste avgå, med motiveringen att hon redan i höstas fick vetskap om de romska rättegångarna med kopplingar till Malmö stad utan att göra något för att stoppa det. Händelserna kommer debatteras när kommunfullmäktige sammanträder i Malmö den 23 juni.

Det moderata oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar har reagerade på det som har hänt och skriver på Facebook att: 

Hennes agerande är en fruktansvärd signal till alla Malmöbor som lever under hedersförtryck. Att ta itu med problemen och hjälpa de unga flickor och pojkar som lever under förtryck i vår stad är tydligen ett ”politiskt självmord”, enligt Frida Trollmyr.

Det skrivs mycket i media och politiker höjer sina röster mot det som hänt i Malmö. Men det är att göra det för enkelt att lägga all skuld på Frida Trollmyr. Det är inte bara en persons som legaliserat kris/krísi i Malmö. Det finns säkert fler politiker, även från andra partier, som har vetat om det som har hänt. Romani kris/krísi i Malmö har pågått länge och hade inte funnits utan en tillåtande miljö.

Läs också: DIKKO frågade resande/romer vad de tycker om romani kris/krísi

Även polisen har sett mellan fingrarna med de romska rättegångarna. Att skylla på avslöjandet av ”romregistret” och försiktighetsprincipen är en enkel ursäkt för att inte göra sitt jobb. Polisen är till för att hindra och lösa brott. Att säga att polisen inte har chans att lösa brott utan etnisk registrering verkar konstigt. Speciellt när man klarar av att lösa andra brott utan registrering. Genom att säga att de ”löser” det själva, säger polisen att de inte gör sitt jobb.

Det är inte bara är politiker och romer som behöver över se den uppkomna situationen. Polisen behöver nog se över sitt arbete, för begås det brott ska polisen utreda, sen ska våra svenska domstolar avgöra om det det är ett brott eller inte.

Läs fördjupningen: Slumpvis utvalda -ras/etnisk profilering i Sverige 

Dags att nyktra till och sluta hälla vatten på rasismens kvarnar. Kvinnor har rätt till trygghet. Romer har rätt att bemötas med samma respekt som andra. Patriarkat och rasism har ingen plats i ett demokratiskt samhälle. skriver Sovlor Lauritzen, docent i pedagogik och lektor i romska studier på Södertörns högskola och Jan Selling, docent i historia och lektor i romska studier på Södertörns högskola i en debattartikel.

Mycket av det som figurerar i media handlar om att hitta syndabockar. Men vi får aldrig glömma att det här hade aldrig kunnat ske om inte polis och politiker i Malmö hade sett mellan fingrarna och tillåtit det. Kanske finns det fler myndigheter som har vetat om kris/krísi, och de konsekvenser som blivit av den typen av rättegångar, vare sig det handlar om böter eller mänskligt lidande, utan att göra något åt det. Resande/romer ska behandlas på samma sätt som alla andra medborgare i landet, utan registreringar och beröringsskräck. Kultur handlar inte om att göra olagligheter utan om en gemenskap och traditioner.

Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu
Blogg: Essentiellt


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS