Expressens journalist Jenny Strindlöv ger ut en bok om romani kris och har fått unik tillgång till ”domare” i krissystemet. Boken bekräftar många förutfattade meningar, medan andra motbevisas menar en av recensenterna. I en ny artikel av Strindlöv belyser hon romska frågor i Malmö, men kritikerna ifrågasätter syftet med reportaget. Debatten väcker frågor om yttrandefrihet och främlingsfientlighet.
Text: Britt-Inger Hedström Lundqvist DIKKO finns på Facebook, Twitter, LinkedIn, TikTok och Instagram |
Expressens grävreporter Jenny Strindlöv har i dagarna kommit ut med boken Romani kris : parallella rättegångar i Sverige. Hon säger sig ha fått en unik tillgång till flera ”domare” inom krissystemet. ”De har litat på att jag är intresserad på riktigt och inte kommer med en dold agenda.” berättar hon för tidningen Journalisten. Boken bygger delvis på de förtroliga samtal hon har haft med människor.
I Aftonbladet skriver Åsa Linderborg i sin recension av boken att: Jag bär förmodligen på lika många fördomar om kulturella minoriteter som de flesta, men jag tillhör dem som är så pass nyfiken att jag står ut med att få fördomarna krossade. Det är i alla fall vad jag tror om mig själv. Boken Romani kris av Expressen-journalisten Jenny Strindlöv stökar till det. Där får jag många av mina förutfattade meningar bekräftade i trippelkvadrat, medan andra kommer helt på skam.
I samband med Strindlövs boksläpp publicerar Expressen en ny grävande artikel där Strindlöv har skrivit om romer i Malmö, ”Romska rådet är bara ett spel för gallerierna”. Artikeln kommer lägligt och drar uppmärksamheten till Jenny Strindlöv, som ett slags Pr-kampanj för den nya boken på temat romer.
Efter artikeln och boksläppet har DIKKO blivit kontaktade av flera personer som uttrycker en ängslan och ilska över vad de har att vänta sig nu. De vill vara anonyma på grund av oro för den antiziganism som nu breder ut sig. En av dem berättar att:
– I ljuset av Jenny Stridlövs publicering av ”Romani kris” i tidningen Expressen, har vår organisation blivit olyckligt utsatt för hat, kränkningar och antiziganistiskt påhopp. Dessa anklagelser inkluderar felaktiga påståenden om vår påstådda inblandning i ”romani krisi”. Trots den redan existerande kampen mot antiziganism, upplever vi nu en ökning av näthat och negativa reaktioner till följd av Jennys publicering. Jennys bristfälliga kunskap om romers kultur och historia är oroande och påminner starkt om tidigare ”Zigenarexperter” i Sverige, menar hen.
Att det finns kulturella yttringar hos en liten del av minoriteten romer som man behöver komma till rätta med är inget att sticka under stolen med. Och det är något som minoriteten och samhället behöver jobba med. Men när media ska rannsaka och vara domare över en kultur riskerar man alltid att skjuta över målet och istället legitimera en antiziganistiskt utveckling.
En av våra anonyma källor säger att:
– Jag är bekymrad över att Jenny Stridlöv kan ha en dold agenda att positionera sig som den nya auktoriteten inom ämnet för att skapa relevans och ekonomisk vinning på bekostnad av vårt samhälles mest utsatta grupp. Det är av yttersta vikt att vi hanterar ämnet ”romska” hederskulturer med stor varsamhet, då romers gemenskap inte utgör en homogen grupp. Att generalisera och stereotypisera leder till fördjupade klyftor och missförstånd. Jag uppmanar till en mer nyanserad och djupgående diskussion kring dessa komplexa frågor samt att ta vara på en källkritisk analys av informationen som presenteras. Låt oss sträva efter harmoni och respektfull dialog för att bygga ett mer inkluderande och rättvist samhälle för alla.
Strindlöv menar i sin senaste artikel om romska rådet i Malmö att: ”ingen verkar veta om föreningarna som finns representerade i rådet har någon verksamhet, vad de gör eller vad de står för”. Men när DIKKO tog kontakt med den organisation och de personer som Strindlöv skriver om i den nya artikeln berättar de att:
De föreningar som visade intresse uppvisade föreningshandlingar och anmälde en ledamot och en ersättare, som i enlighet med reglementet var folkbokförda i Malmö. De föreningar som anmält intresse samt uppfyllde dessa krav valdes in i rådet 2023. Reglementet ställer, i likhet med andra av stadens råd, inte krav på utdrag ur belastningsregister, nämner ingenting om medborgarskap eller dubbla medborgarskap. Malmö stad ska se över hur de jobbar med den nationella minoriteten romer
Om vi ska börja kräva utdrag ut belastningsregister, svenskt medborgarskap eller i alla fall dubbla medborgarskap, och inte bara att de är skrivna i Sverige, av romer måste vi nog kräva det samma av alla föreningar som sitter med i olika råd runt om i vårt land. Något som skulle skapa nya register, och troligtvis leda till att inskränka yttrandefriheten förutom att det förmodligen skulle skapa en större främlingsfientlighet i landet. På Amnestys hemsida kan man läsa att:
Rätten till yttrandefrihet hänger också nära samman med rätten till föreningsfrihet – det vill säga rätten att bilda sådant som fackföreningar, politiska partier eller olika sammanslutningar tillsammans med vem eller vilka du vill. Yttrandefriheten hänger också nära samman med rätten till mötesfrihet – som innebär rätten att delta i fredliga offentliga sammankomster eller demonstrationer. Men även dessa friheter attackeras i dag allt oftare av regeringar som vill tysta oliktänkande.
Det finns idag en oro, bland de romer som hört av sig till DIKKO, att Strindlövs bok och de artiklar hon skrivit ökar på antiziganismen. Samtidigt som det finns en farhåga för att det kommer fler artiklar och att det återigen kommer skapas ett drev där romer och de som jobbar med den romska frågan kommer hamna i skottlinjen på ett negativt sätt.
Media och romer: Jenny Strindlövs replik på DIKKOs artikel från den 16 september
Dusan Marinkovic recenserar boken Romani kris i ett kritiksamtal med Veljko Karamani från Radio Romano. Dusan är själv rom och reporter på P4 Malmöhus. Han menar att man lätt drar över alla romer över en kam när man läser denna bok. ”Det är lätt att tänka att det handlar om alla romer”
redaktionen@dikko.nu
Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046
Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61
IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS