Norrbotten World satsar på artister med rötterna i Norrbotten, Sápmi och nationella minoriteter

Norrbottensmusiken skapar en ny permanent verksamhet – Norrbotten World. Där kommer artister med rötterna i Norrbotten, Sápmi och nationella minoriteter att lyftas fram genom spännande samarbeten över språkliga och kulturella gränser.

Källa: norrbottensmusiken.se
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedIn och Instagram

I Norrbotten World blir musiken ett av verktygen för att ta Norrbotten ut i världen och dessutom välkomna världen till Norrbotten. Det kommer inte bara genom musik utan det blir också en plats där historier får ta nya vägar, där människor från olika kulturer och bakgrunder möts och tillsammans skapar något unikt och berikande.

Just nu planerar Norrbotten World fem turnébara musikproduktioner för 2025, där inspirerande musikaliska möten uppstår. Det handlar bland annat om musiker från Norrbotten, Sápmi och andra nationella minoriteter som möter nationella och internationella artister med helt andra bakgrunder och identiteter. Produktionerna kommer att presenteras på Norrbottensmusikens programdag i september.

Målet med den nya verksamheten är att skapa ett mer breddat och flexibelt musikutbud inom Norrbottensmusiken, att stärka våra nationella minoriteter och urfolket samernas plats i musikområdet samt att utveckla nya musikproduktioner där Norrbotten ”möter världen”.

Annelii Backman, länsmusikchef på Norrbottensmusiken, säger till Norrbotten World att hon är förväntansfull och tror mycket på den nya verksamheten:

– Jag känner en enorm stolthet över att Region Norrbotten satsar på att Norrbottensmusiken ska få prioritera och arbeta för att stärka våra nationella minoriteter, urfolket samerna och norrbottniska musiker. Vi kan genom den nya verksamheten lyfta vår historia och våra berättelser, att de får bli musiksatta och nå långt utanför regionens gränser både nationellt och, om man får hoppas, även internationellt. Sedan att vi får låta kreativa människor mötas med olika bakgrunder för att lära av varandra och skapa något nytt tillsammans, det värmer också.


redaktionen@dikko.nu

Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS