Ny rapport: Näthat – ett hot mot demokratin

- När samhällsengagemang möts av hot och hat, är det också ett hot mot demokratin, säger Lena Nyberg generaldirektör på MUCF. Foto: Linnea Bengtsson

Varannan svensk som utsatts för näthat, blir det på grund av sitt samhällsengagemang.
Nio av tio svenskar ser näthat som ett hot mot demokratin.

Det visar rapporten Näthat i Sverige – svenska folkets relation till näthat 2021som Insight Intelligence tagit fram i samarbete med bland annat Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF).

– En demokrati bygger på människors engagemang, intresse och möjlighet att vara delaktiga. I juni presenterade vi en rapport som visar hur förekomsten av hot och hat kan leda till att ideella föreningar avstår från att bedriva verksamhet och uttrycka åsikter på grund av rädsla. Liknande resultat ser vi i denna rapport. När samhällsengagemang möts av hot och hat, är det också ett hot mot demokratin, säger Lena Nyberg generaldirektör på MUCF. 

I år fyller demokratin 100 år, ett givet tillfälle att låta frågor om demokrati få ta plats. Visa dess styrkor och arbeta med dess utmaningar. MUCF är en av många som har fått regeringens uppdrag att stärka demokratin och för myndighetens del handlar det om att öka ungas delaktighet.

– Ungas delaktighet och kunskap om demokratin är på sikt avgörande för demokratins överlevnad. Under året har vi därför inlett samarbete och projekt med sex kommuner och en region för att stärka ungas delaktighet, säger Lena Nyberg och fortsätter:

– Även skolan och fritidsverksamheter har en viktig roll. Vi arbetar därför mycket med att själva och tillsammans med andra ta fram verktyg och material som kan underlätta för pedagoger, skolledare och andra vuxna att prata demokrati med unga. Det är alltid viktigt, inte minst när vi nu står inför ett valår med kommande riksdagsval. 

Mer från MUCF

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS