Ny serie om den Romska Förintelsen ”Den försvunna historien” till hösten

Privat bild Domino Kai

Domino Kai berättade för SVT UUTISET att det kommer en ny serie till hösten som kommer handla om den romska Förintelsen, Den försvunna historien. En serie där romerna själva kommer till tals och kommer sändas i SVT till hösten. Nyheten väckte nyfikenhet och frågor, så magasin DIKKO tog kontakt med Domino Kai som är en svensk aktivist och kulturproducent av romskt ursprung. 

Berätta om serien Den försvunna historien

Det är inte så jättemycket jag kan säga om dokumentär- och realityserien, Den försvunna historien, i det här läget. Den är inte helt färdigproducerad än och då gäller bestämmelser om hur mycket som kan sägas så att ingen förtar innan om vad som kan bli olika upplevelser hos TV-tittarna.

Men jag har fått klartecken från SVT att jag kan nämna om serien generellt men inget på detaljnivå, mer som en teaser innan den större lanseringen under hösten 2022 av SVT själv.

Serien bygger på min idé om romernas del under, i Förintelsen och samt efter, med ett koncept som inte gjorts tidigare i Norden. Jag lade till att tänka bredare än bara Sverige gällande romska familjer och personer som har en mer direkt koppling till Förintelsen.

Vem står för produktionen

Produktionen står SVT och Nordic Vision, samt att produktionsbolaget Unfinished Sympathy, efter min grundidé, gör själva serien tillsammans med mig. 

Hur länge har ni arbetat med serien

Jag började skissa på detta för drygt tre år sedan, mycket ideell tid för att få till skrivet material innan vi kunde presentera min idé för SVT. Tror att många inte riktigt anar hur mycket frivilligt arbete som måste göras innan det eventuellt blir en möjlighet, det gäller att orka ha ett långt tålamod och inte tappa tron och kraft på det en vill belysa samt att fylla på kunskapsluckorna till andras lärande.   

Vilka är intervjuade? Hur många?

Jag kan inte säga något om de som medverkar. I nuläget är det en hel del efterarbete som ska göras klart under våren. Det är en serie i sin helhet av 6 avsnitt på 30 minuter vardera. Men jag kan säga att alla personer är hjältar som generöst, på olika sätt, delar med sig av berättelser som för länge sedan borde ha sätts på pränt. 

Vad är din roll i serien

Min roll i serien har varit producent för hela produktionen, vilket har varit fantastiskt men även ibland svårt och tufft. Det finns såklart en stor okunskap i dessa frågor och då får en ge en bakgrund ofta för att andra ska förstå vad vi tänkte eller letade efter, vad vi behövde för att få till helheten, just dessa saker kring min vision osv. Jag har kunnat vara med och påverka en del vad gäller produktionen innehållsmässigt, redaktionsmässigt bland annat, men absolut inte allt som jag hade velat då det alltid är en budgetfråga och en chef över som till slut oavsett är det sista ordet. Därutöver har det även funnits ett par- tre högre chefer också som ibland velat nämna något från deras perspektiv under processen. Inga konstigheter, så är det ju oftast. Men det jag kan tillägga är att vi gör något historiskt just nu, vilket gör mig oerhört glad och nöjd. 

Hur tänker ni kring begreppet Förintelsen av romer och folkmordet

Det vi tänkt från processens början, samt med oberoendet inom public service, kring begreppen Förintelsen eller Holocaust, är att vi som producerar inte kan lägga någon ribba på vilken nivå denna fråga ska ligga. Utan det är  de medverkande som berättar utifrån sina egna och familjernas perspektiv, det är det som är i centrum. Jag som producent och produktionsbolaget har haft i fokus rakt igenom att denna serie är till för att lyfta och ge plats till de romska rösterna kring Holocaustfrågorna. 

Finns det något annat du vill berätta om serien

Jag är grymt stolt över detta arbete jag fått fullgöra efter min egen dröm och ide. Detta är ett kvitto på att tror du och vill så går det att göra, även om det  kan kännas att det är så stora maktpositioner som ska övertygas för att kunna fortlöpa i processen till färdigt resultat kan kännas tufft och ibland icke genomförbart, det är en sak som just utvecklingen av projektet lärt mig, sluta aldrig fråga, undersöka, vara lite obekväm, tro på sig själv, samt ge positivism eller att de som är medverkande känner att deras röst är med på riktigt och kan göra skillnad på olika sätt.  

Min förhoppning är att denna dokumentär- och realityserie kommer ge ringar på vatten, och med dessa ringar på vattnet skildra än mer nya viktiga berättelser från vardagen, släkten och andra skatter av ännu icke berättade historier, för dem finns där, avslutar Domino Kai.

Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu
Blogg: Essentiellt


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS