Nyheter| Ökad rasism i coronakrisens spår

pixabay

I spåren av coronapandemin har rasism, desinformation och konspirationsteorier ökat runt om i världen, trenden syns även Sverige. Det visar stiftelsen Expos nya rapport som också varnar för att situationen kan bli värre.

Coronakrisen är inte bara en medicinsk och ekonomisk kris, det är också en kris för demokratin. I vår sammanställning ser vi flera oroande trender. Konspirationsteorier med rasistiska inslag har fått stor spridning, utsattheten för människor som uppfattas ha östasiatiskt utseende har ökat och svensksomalier som har avlidit av covid-19 hånas i högerextrema mediakanaler, säger Morgan Finnsiö, researcher på stiftelsen Expo och författare till rapporten.

Stiftelsen Expo har under våren följt hur coronakrisen runt om i världen har aktiverat rasism, desinformation och konspirationsteorier och hur högerextrema grupper försökt utnyttja det osäkra läget.

Högerextrema grupper och större radikalnationalistiska partier runt om i Europa – Sverigedemokraterna inräknade – har haft svårt att göra sig relevanta. De är splittrade i sin syn på hanteringen av viruset och har förlorat på att väljarna i stor grad har samlats runt sittande regeringar.

Samtidigt har de fortsatt sprida hat och misstro med udden riktat mot minoriteter. Auktoritära regeringar har försökt utnyttja läget för att slå ner på mänskliga rättigheter. Internationellt har rasismen i krisens spår fått FN:s generalsekreterare att slå larm. I maj menade Antonio Gutierres att pandemin släppt lös en ”tsunami av hat och xenofobi, syndabocksletande och skrämselpropaganda”.

Efter att den akuta hanteringen av virusets spridning har lagt sig är risken stor för ökad misstro och otrygghet, särskilt med tanke på krisens sociala och ekonomiska effekter. Om antidemokratiska och rasistiska grupper lyckas exploatera oron är risken att den här situationen blir värre. Nu finns ett läge för regeringen att skyndsamt rusta det svenska samhället ytterligare för att stå emot attacker mot minoriteter och demokratin som kommer att fortsätta, och i värsta fall tillta, säger Daniel Poohl, vd stiftelsen Expo.

Rapporten presenteras av Morgan Finnsiö tisdagen den 23/6 klockan 09.00. 
Se presentationen här

Rapporten kan också laddas ner på Expo.se.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu