Nyheter| Amanda Lind medverkar i Samling för demokrati

INRIKES| Den 27 januari uppmärksammas den internationella minnesdagen för Förintelsen genom årets Samling för demokrati i Göteborg meddelas i ett pressmeddelande. Årets huvudtalare är kultur- och demokratiminister Amanda Lind.

För att hedra Förintelsens offer och för att främja mänskliga rättigheter bjuder Länsstyrelsen i Västra Götalands län in till Samling för demokrati. Det gör vi tillsammans med Göteborgs universitet, Göteborgs Stad, Judiska församlingen i Göteborg och Göteborgs Stads råd för den nationella minoriteten romer.

Årets huvudtalare är kultur- och demokratiminister Amanda Lind som kommer att tala om vikten av att värna demokratin varje dag.

– Demokratin som vi ärvt av tidigare generationer ska vi lämna i ännu bättre skick till våra barn, säger Amanda Lind.

Bland talarna återfinns även Elisabeth Åsbrink, journalist och författare. Hon kommer att utifrån historikern Christopher R Brownings bok ”Helt vanliga män” tala om några av de vanliga människor som utförde massmorden på judarna och deras drivkrafter.

Under eftermiddagen finns även möjlighet att se utställningen Toleransprojektet och lyssna till ungdomar från Torslanda som deltagit i projektet under 2019.

Läs mer i programmet för Samling för demokrati.

Media som önskar delta vid samlingen måste ha presslegitimation och anmäla sig i förväg till: anita.nilsson@lansstyrelsen.se

TID: Måndag 27 januari kl. 13.30-16.00 (enbart för inbjudna)
PLATS: Göteborgs universitet, Aulan, Vasaparken, Göteborg

Fakta
Manifestationen ”Samling för demokrati” genomfördes första gången i Göteborg år 2000. Den 27 januari är officiell minnesdag för Förintelsen. Dagen har valts på grund av att Auschwitz befriades det datumet 1945.

Kontaktperson:
Länsstyrelsen Västra Götaland
Oskar Johansson
Utredare
010-224 45 39
070-660 21 84

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu