Nyheter| En vandringssägen fick nytt liv. Romer attackerades i Frankrike

Pixabay

Ett medborgargarde i Frankrike har angripit romer efter att ett rykte spridits om att barn kidnappas av en man i vit skåpbil. Fransk polis går ut med en vädjan till medborgarna att sluta dela den falska nyheten på sociala medier.

Måndagen den 25 mars greps ett tjugotal personer efter att de attackerat romer i förorter nordost om Paris. Enligt den franska nyhetskanalen BFMTV var det runt 70 personer som beväpnat sig med slagträn, knivar och stenar. Anledningen till medborgargardets ilska var ett rykte på sociala medier om en man i vit skåpbil som rövade bort barn i syfte att sälja dem till prostitution eller organhandel.

Efter massgripandena skrev polisen i Paris på Twitter, för att avfärda det osanna ryktet och för att be människor att sluta sprida det vidare. Även kommuner där de påstådda kidnappningarna skulle ska ha skett har gått ut och meddelat att de inte har tagit emot några anmälningar om försvunna eller kidnappade barn.

Historier om främlingar i vit skåpbil som kidnappar barn är en gammal vandringssägen, som i mellan varven blossar upp och får nytt liv. Denna vandringssägen har förekommit/förekommer ibland även i Sverige. Så sent som 2012 blossade ett sådant rykte upp i Stockholm.

I Metro har Bengt af Klintberg skrivit om vandringssägner som finns och han menar att de vita skåpbilarna är vandringssägnerna minst lika närvarande i dag som förr. Människor är rädda och berättar fortfarande historier som speglar det. Enligt af Klintberg finns alltid risken att dessa vandringssägner övergår i diskriminering.

– Sociologer talar om en slags trestegsutveckling i vandringssägnerna: från stereotyper till fördomar, och från fördomar till diskriminering. Stereotyper är på föreställningsplanet, fördomar är när folks förhållningssätt till de drabbade påverkas, och diskriminering är när det hela går över i handling, säger af Klintberg.

Radiokanalen Europe 1 publicerade onsdagen den 27 mars en artikel, med rubriken ”Barn som rövas bort av romer: hur ett rykte färdas”. Kartläggningen i artikeln får fram att det verkar som att ryktena, i form av korta inlägg om barn och ungdomar som kidnappats, tog fart i trakterna kring Paris under helgen.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu